'KOOKS' op het Zaailand

Twee internationale befaamde Nederlandse kunstenaars, Gijs Frieling en Adriaan Rees, realiseren deze maand aan het Wilhelminaplein in Leeuwarden een installatie in het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018. De titel van het werk is ‘Kooks’. Hiermee verwijzen de makers naar de gelijknamige song van David Bowie uit 1971, waarin het familieleven, liefde, vrijheid en het lef om ‘anders’ te zijn worden bezongen - zoals we graag onze kinderen willen opvoeden.

Het kunstwerk heeft de vorm van een drieluik met een hoogte van 350 cm en een breedte van 1300 cm, en krijgt gestalte op een steenworp afstand van de entree van het Fries Museum. Het initiatief komt echter van Galerie de Vis (Harlingen) in samenwerking met Museum Belvédère (Heerenveen), die zo een bijdrage leveren aan ‘2018’. 

Gijs Frieling (Amsterdam 1966) werd opgeleid aan de Rietveldacademie en de Rijksakademie, beide in Amsterdam. Hij won de Koninklijke prijs voor schilderkunst in 1994, de Prix de Rome in 1999 en de Cobrakunstprijs in 2009. Hij maakt tijdelijke en permanente muurschilderingen in musea en in de openbare, de particuliere en de private ruimte. In 2013 werkte hij samen met Job Wouters aan de heren-wintercollectie van Dries van Noten. Kleur en ornamentiek en reflecties op het medium schilderkunst en de presentatiemodus van hedendaagse kunst spelen een centrale rol in zijn schilderingen. Naast zijn kunstenaarspraktijk is hij als adviseur beeldende kunst van de Rijksbouwmeester verantwoordelijk voor de percentageopdrachten van het Rijksvastgoedbedrijf, de grootste opdrachtgever voor beeldende kunst in Nederland. Gijs Frieling is lid van de Raad van Toezicht van het Mondriaanfonds en Jurylid voor de Koninklijke prijs voor Schilderkunst. 

‘Ik maak muurschilderingen en schilderijen van planten, dieren, stenen en mensen. Mijn liefde voor de natuur is bepaald niet onbaatzuchtig! Alle interesse die ik in haar investeer betaalt zij dubbel en dwars terug. Ieder jaar wordt zij mooier: de wolken en de bergen, de wind in de bomen, de merels, de sloten, de distels en het fluitenkruid, de duiven en de eenden, de regen en de regenplassen; zij toont zich jaarlijks rijker aan mij.’ 

Beeldhouwer, keramist en installatiekunstenaar Adriaan Rees (Amsterdam 1957) is een multitalent. Afgestudeerd als beeldhouwer aan de Gerrit Rietveld Academie werkt hij met brons, gips en steen, maar ook met glas en textiel. Bovendien is hij actief als fotograaf en video- en installatiekunstenaar. 

Rees ontwikkelde zich na zijn opleiding in verschillende keramische ateliers in Nederland. Maar van oudsher is Azië natuurlijk de bakermat van de keramiek. Rees werkte met ateliers in Japan, Korea, Taiwan en China, en specialiseerde zich daar steeds verder in het ambacht. Ook voor zijn exposities zocht hij het regelmatig over de grens: werk van hem was onder andere te zien in Amerika, China, Duitsland, Israël, Japan en Rusland. Hij exposeert dit jaar onder andere in Museum Beelden aan Zee. Rees doceerde aan verscheidende academies en universiteiten in Nederland, Duitsland Finland, de Verenigde Staten, Japan en China.

Frieling en Rees zijn beide kinderrijke vaders, bij wie elke geboorte meer lading gaf aan het wonder, het mysterie en de kwetsbaarheid van het leven. Gedurende het jaar waarin Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa is verbeelden zij met hun triptiek geboorte, de reis door het leven en de dood door middel van muurschilderingen, beelden en raamschilderingen. Het drieluik krijgt twee lagen: een onder- en een bovenwereld. In de loop van 2018 zal het werk zich verder ontwikkelen. Vanaf eind januari is het te zien aan de zuidkant van het Zaailand.

Parallel aan de installatie in Leeuwarden is komende zomer in de Harlinger Galerie de Vis een presentatie van werk van Frieling en Rees te zien, en in het kielzog van het Culturele Jaar zal het tweetal zich in 2019 ook in Museum Belvédère presenteren.