Puur Friesland

Weinig schilders zijn zó trouw aan een specifiek onderwerp als de Friese landschapsschilder Wim van der Veer. In 1960 wordt hij het jongste lid van de kunstenaarsgroep ‘It Frysk Palet’. En al maakt hij vervolgens uitstapjes naar abstracte schilderijen, stillevens en portretten, de rode lijn in zijn oeuvre is toch onmiskenbaar de liefde voor zijn ‘heitelân’. “De akkers in Het Bildt, de Hallumer mieden en de zuidwesthoek van Friesland: we hebben hier toch alles wat een mens nodig heeft?” Inmiddels zet hij al meer dan een halve eeuw de weidsheid en kleurenpracht van Friesland op het doek.
 
Galerie de Vis heeft al sinds de jaren tachtig werk van Van der Veer in stock en wijdt van 13 juli tot en met 21 september een tentoonstelling aan hem, als eerbetoon aan de Friese expressionist. “Eigenlijk is zijn schilderkunst opmerkelijk gewoon” zegt galeriehoudster Geke Westenberg. “Wim van der Veer heeft een kenmerkende stijl die, ook nu hij tegen de tachtig loopt, nog altijd fris oogt. Het is direct, spontaan, vol stemming en zonder overbodige detaillering. Zó eerlijk, zó puur…”

Van der Veer vindt zijn inspiratie in uiteenwaaiend eendenkroos en in koeien, dorpen en vergezichten. Zijn schilderijen beschouwt hij als vensters op zijn eigen wereld. Vanaf het fietszadel neemt hij het landschap in zich op, het schetsboek klaar voor gebruik in de fietstas. Zo legt hij, in een nog steeds voortdurende groeiende stroom van etsen, tekeningen, schilderijen en aquarellen, het alledaagse leven in de Friese provincie vast.

Een keuze uit zijn werk was onlangs nog te zien in ‘100 jaar Friese schilderkunst’ in Museum Belvédère. Vanaf juli worden daar ook schilderijen geëxposeerd in meerdere kabinetten. Bovendien is deze zomer dus ‘Puur Friesland’ te zien aan de Noorderhaven 40 in Harlingen. Galerie de Vis is geopend op donderdag en vrijdag van 12.30-17.00 uur, op zaterdag van 11-16 uur en op afspraak.