KOOKS 6: Seablue 3 (Spring is in the air)

Vanaf 30 januari wordt in Leeuwarden de installatie 'Seablue 3 (Spring is in the air)’ getoond. Dat gebeurt op het belangrijkste plein van Leeuwarden, het Zaailand, vlakbij de ingang van het Fries Museum. In een 12 meter lange etalage, achter 3 grote vensters, laten kunstenaars Joris Collier en Gerdie de Jong een compleet kunstmatig aquarium zien.

De installatie verbeeldt een onderwaterwereld waarin een Blauwe vinvismoeder en haar kind zich hebben aangepast aan hun omgeving. Het materiaal waaruit de installatie is opgebouwd is afvalmateriaal, ingezameld door bewoners van Oenkerk. 
In 2019 werkten de kunstenaars in het Natuurcentrum Ameland te Nes met bezoekers en schoolklassen aan de installatie ‘Seablue 1’. Afgelopen jaar kreeg dat project een vervolg in de vorm van een permanente tentoonstelling in het Natuurcentrum. ‘Seablue 2’ gaat over de overboord geslagen containers van MSC Zoe en de gevolgen daarvan voor de natuur van Ameland. De installatie in de Friese hoofdstad is een nieuwe loot aan dit project. Elke zaterdagmiddag geeft Joris Collier, gekleed in een Seablue duikerspak, live performances in de etalage, met Chinese viool en walvisgeluiden.

Legacy Leeuwarden 2018
Het initiatief voor de tentoonstelling komt van Galerie de Vis uit Harlingen. Die startte in 2018 onder de titel ‘KOOKS’ een serie presentaties van kunstenaars aan het Zaailand, in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad. Na het succesvolle culturele jaar zette galeriehoudster Geke Westenberg het initiatief als ‘legacy’ voort, met Adriaan Rees als curator van het KOOKS-project. Samen met Gijs Frieling beet hij het spits af, opgevolgd door hun zoons Job Frieling en Sam Rees. In 2019 was ‘KOOKS 3: The Dreamers’ te zien en afgelopen jaar ‘KOOKS 4: Oceans of time’ door Cirque de Pepin (Pepijn van den Nieuwendijk). ‘Seducing The Eye’ van kunstenaar Natasja Alers was in het najaar van 2020 de vijfde editie van de reeks. 

De installatie ’Seablue 3’ is te zien van 30 januari tot en met 11 april. Parallel aan het project in Leeuwarden toont de galerie in Harlingen werk van Joris Collier. De galerie is geopend op zaterdag van 11.00-1600 uur en op afspraak.