Gerrit Benners tijdloze Fryslân

Voor de negende maal reikt de provincie Fryslân dit jaar de GERRIT BENNER Prijs voor Beeldende Kunst uit. Op 26 november zal O.C. Hooymeyer de prijs in ontvangst nemen. Ter ere van de naamgever van de prijs toont Galerie de Vis aan de Harlinger Noorderhaven de komende maanden een reeks kleurrijk werk van Benner.

Galerie de Vis presenteert al decennia werk van de Leeuwarder Gerrit Benner (1897-1981), volgens velen de grootste schilderszoon die Fryslân heeft gekend. Zijn Fryslân is een landschap van wind, water en wolken, van een hemel vol zon en van koeien grazend in de wei. Benners tekeningen, gouaches en olieverven gingen de wereld over en werden overal herkend en gewaardeerd dankzij de universele taal die ze spreken. Benner sleepte er onder meer een tweede prijs op de Biënale van São Paulo in 1955 mee in de wacht, de Guggenheim Prize for the Low Countries in 1958 en de International Hallmark Art Award, New York.

De wereldwijde erkenning van zijn lyrisch expressionistische werk steeg hem niet naar zijn hoofd. Benner bleef in Gaasterland wonen en vond daar altijd weer nieuwe inspiratie in bloemen en vogels, of in ruiters met paarden. Hij verklaarde eens: ‘Soms benauwt de wereld me en dan kom ik altijd terug bij de natuur, de bron van alle dingen’. Aantastingen van het landschap zoals het dichtgooien van greppels en het bouwen van nieuwe voersilo’s deden hem pijn. Alleen wolken ontsnapten vooralsnog aan de geldingsdrang van de mens. ,,Of zouden ze ooit iets uitvinden om die ook te verprutsen?''

De hele winter is het tijdloze, opwekkende werk van Gerrit Benner bij Galerie de Vis te zien, tot en met 22 januari 2022. De galerie is geopend op donderdag en vrijdag van 12.30-16.00 uur, op zaterdag van 11.00-16.00 uur en op afspraak.