Zes kunstenaars geven deze winter bij Galerie de Vis in Harlingen hun visie op het landschap. Samen tonen ze onze leefomgeving in al haar pracht en veelzijdigheid: vertes, akkers, havens, landerijen en horizonnen in uiteenlopende kleuren, contrasten en ritmes. 

Rasschilder Robert Vorstman brengt werk in zijn kenmerkende directe stijl. Trefzeker legt hij de alledaagse werkelijkheid vast, of het nu een haven is, een strand of een panorama. Zijn rake penseelstreken zijn echter geen rechtstreekse weergave van de werkelijkheid: Vorstman schetst buiten, maar werkt alles in zijn atelier uit. Het tegenovergestelde doet landschapsschilder Gertjan Scholte-Albers: die schildert ‘en plein air’. Temidden van het geurende gras en het versgemaaide graan laat hij het landschap op zich inwerken en legt direct vast wat hij ‘proeft’. Kenmerkend voor Scholte-Albers zijn zijn pasteuze ‘nat in nat’-techniek en de enorme kleurintensiteit.

Bij Birgit ten Berge is vaak niet het landschap, maar de architectuur daarvan leidend. Door meerdere landschappen in een afgewogen spel van ritme en kleur op één doek te rangschikken weet ze fascinerende harmonische composities te maken. 

In de schilderijen op hout van Anke Roder worden water en land in pasteuze olieverf tot de essentie geabstraheerd. De hoge luchten van kustgebieden zoals het Waddenlandschap zijn geschilderd met vele transparante lagen encaustiek (bijenwas en pigment), die met hun kleurklank en lichtreflecties een innerlijk landschap verbeelden.

De werking van het licht staat centraal in het werk van Christiaan Kuitwaard. Hij laat bij stillevens en tijdloze landschappen het zichtbare en het onzichtbare in elkaar overvloeien. Door dit zogenoemde ‘sfumato-effect’ spreekt uit zijn werk spreekt een stille, schimmige atmosfeer waarin alleen de essentie van het onderwerp overeind blijft. 'Colorist' Gerrit Benner is juist fameus vanwege zijn gebruik van intense primaire kleuren. Hij beeldde zijn verbondenheid met de natuur uit in een expressionistische stijl die universeel bleek: zijn werk vond weerklank over de hele aardbol. Benner wordt bewonderd om de waarachtigheid van zijn werken.