In het kader van het Satellietprogramma van de Noorderlicht Fotomanifestatie presenteert Galerie de Vis fotografie van Harm Jan Boven. De werken, met als thema het noordelijke landschap, zijn vanaf 11 september te zien aan het A-kerkhof, boven boekhandel Van der Velde.

Hoewel Harm Jan Boven (1956) aan de Sint Joost Academie in Breda afstudeerde als schilder, ging in de loop der jaren de camera een steeds belangrijkere rol spelen in zijn beeldende werk. Toch is juist zijn achtergrond als schilder uitermate essentieel gebleken voor zijn manier van fotograferen. Boven schildert met licht. Bij sommige foto’s wordt je als kijker in verwarring gebracht, het beeld toont kleurvelden gezien met schildersogen, met gevoel voor nuance met soms een enkel absurdistisch detail.
De foto’s verbeelden een innerlijke droomachtige wereld, gesitueerd in lege uitgestrekte landschappen, zoals we ze vinden in het noordelijke kustgebied van Groningen, het huidige woongebied van de kunstenaar. Maar ook het wad en bijvoorbeeld de Afsluitdijk komen in zijn werk naar voren. De liefde voor het landschap deelt Harm Jan Boven met Galerie de Vis, die zich al 30 jaar met dit thema onderscheidt. Uitvalsbasis daarbij is de Noorderhaven in Harlingen, maar De Vis exposeert net zo graag in Rotterdam, Laren of - zoals in dit geval - Groningen. De samenwerking met boekhandel Van der Velde startte al in 2008.

Harm Jan Boven beoefent de fotografie vanuit een pure en directe beleving. Er komen geen technische beeldbewerkingen of digitale veranderingen aan te pas. In die zin kan men zijn fotografie als ‘Raw Photography’ benoemen. De camera wordt gebruikt als gereedschap om een zienswijze, een manier van kijken en reageren vast te leggen.
Veel beelden ontstaan in de schemering, het moment dat het licht ongrijpbaar wordt, geheimzinnig en beweeglijk en een hoge mate van abstractie in zich draagt.
De contouren vervagen, de nacht doet haar intrede, de sluitertijd wordt langer.