‘In Friesland is het licht klaarder’, zei Gerrit Benner. Dat speciale licht zou kunnen verklaren waarom veel kunstenaars onweerstaanbaar worden aangetrokken door het Waddengebied. Maar ook het ongerepte landschap en het spel van lucht, water en licht in dit Werelderfgoed geven inspiratie. Galerie de Vis brengt dit voorjaar een groepstentoonstelling met werk van zes kunstenaars, die de liefde voor het Waddengebied delen.

De weerspiegeling van het water, het gezeefde licht van het wad - Leen Kaldenberg weet het met breedgetrokken vegen aan het doek toe te vertrouwen. Ondanks zijn groffe penseelstreek slaagt hij er in ijl daglicht te suggereren, dat dankzij het gebruik van tempera een bijzondere, matte uitstraling heeft. Wie het unieke karakter van het wad uit eigen ervaring kent, zal Kaldenbergs weergave van de bijzondere waterwereld zeker herkennen.

Bij Birgit ten Berge bepaalt de architectuur van het landschap vorm en formaat van het schilderij. Soms ook combineert ze meerdere, natuurgetrouw verbeelde landschappen tot een harmonische compositie. Anke Roder gebruikt zuivere bijenwas in haar werk, waardoor ze opvallend diffuse kleuren weet te bereiken. Haar verstilde landschappen zijn poëtisch en subtiel qua kleur en compositie.
Gerrit Benner behoeft geen introductie meer. Zijn kleurrijke werken in volstrekt eigen stijl zijn nergens vaker te bewonderen dan bij de Harlinger galerie.

Jentsje Popma (91) is de nestor van de Friese landschapsschilders, maar zijn werk is onverminderd actueel. Hij beschouwt het Waddengebied als de laatste wildernis van ons land. ‘Dat hebben we als mens niet onder controle. Onderschat de natuur nooit. Wij mensen zijn en blijven kwetsbaar. De natuur is de baas!’
De zesde en laatste exposant is Jan Loman. Hij was bij zijn leven geïntrigeerd door het Waddenlandschap, en door Schiermonnikoog in het bijzonder. In papier en hout, gouaches, haiku’s en grafiek heeft Loman zijn liefde voor het wad vastgelegd.

De Waddenvereniging, die al sinds 1965 opkomt voor het gebied, publiceert binnenkort een artikel over bovenstaande kunstenaars en hun werk in het WADDENmagazine.