Winterbloemen

Juist de winter vraagt om kleur. Daarom brengt Galerie de Vis in Harlingen de komende maanden een bonte tentoonstelling die het voorjaar alweer laat voelen. Een sextet kunstenaars pakt uit met kleurige bloemenzeeën die bezoekers gaan helpen de donkere winterdagen door te komen.

Met borduurwerk, siliconen en acrylverf transformeert Arjan van Arendonk levendig bedrukte stoffen tot schilderijen die op de natuur zijn geïnspireerd. Zijn ‘bloementapijten’ hebben een sterk 3D-effect door de siliconen, die door poederpigmenten iedere gewenste kleur kunnen krijgen. Net zo levenslustig expressief is het werk van Peter Keizer, die van oudsher op linnen, maar tegenwoordig ook op geschept papier werkt. Zijn olieverven op doek zijn pasteuze schilderijen, met acrylverf is hij op papier fijngevoeliger, maar altijd bruisen zijn werken van tomeloze energie in combinatie met tere levenskracht.

De wasschilderijen van Anke Roder sluiten aan bij dat laatste. Roder bereikt door het gebruik van zuivere bijenwas poëtische, diffuse kleuren die de voorjaarswarmte haast doen gloeien. Die zachte stijl is ook terug te vinden in het werk van Andrea Letterie. Zij weet aan het huiselijke leven van alledag een warm gevoel te geven, of het nu gaat om vintage theekopjes of vazen met dahlia’s of rozen. Haar kleurrijke, speelse ontwerpen sieren inmiddels ook kopjes en kussens, en worden zelfs 3D omgezet in miniatuurtjes.

Vincent van Ojen ontdekte de betekenis van kleur pas gaandeweg zijn kunstenaarschap. Van houtsnedes switchte hij naar olieverven met een ruimhartige, vlotte toets. Hij zet bloemmotieven in een evenwichtig beeld van kleuren, vlakken en lijnen op het doek – de graficus in hem, bekend van een geweldig oeuvre houtsnedes, verloochent zich niet. Even fors is het schildershandschrift van Ina Hogen Esch. Zij put inspiratie uit haar directe omgeving. Indrukken van haar de tuin en het omliggende landschap zet ze om in onder meer linoleumsnedes en textielwerken, maar toch vooral in kleurige, heldere en krachtige olieverven.

‘Winterbloemen’ is tot en met 4 maart te zien. Galerie de Vis is open op vrijdag van 13-16 uur, op zaterdag van 11-16 uur en verder op afspraak.