Naar zee, naar zee! Generaties kunstenaars vonden inspiratie in de mysterieuze, onweerstaanbare zee die dag en nacht ruist en raast, klotst en klatert, wendt en keert, boeit en bang maakt. De vele gezichten van de zee weerspiegelen zich in de werken die Galerie de Vis in Harlingen deze zomer presenteert. Hendrik Jan Visser brengt sfeervolle taferelen waarbij je door het geluid van de branding heen het verwaaiende geroep en gelach op het strand bijna kunt horen. Uit Christiaan Kuitwaards schilderijen daarentegen kun je de stilte bijna horen neerdalen: wonderschone universums vol ingehouden spanning.

Eugène Brands’ werk is meer filosofisch van inslag. Zijn credo was dan ook ‘Panta rhei’ ofwel ‘Alles stroomt’. In een groots drieluik van Robert Vorstman rollen de bruisende golven overtuigend binnen, trefzeker als altijd. Bij Anke Roder zit water in het bloed: ze verbeeldde al talloze zeelandschappen, een zeereis en schilderde ook een 'Grote golf’ naar de befaamde gelijknamige houtdruk van de Japanse kunstenaar Katsushika Hokusai. Krin Rinsema en Birgit ten Berge completeren het achttal dat de galerie selecteerde om al het dreigende en wonderschone van de zee te vangen - eeuwig in beweging.

Alle exposanten herkennen zich in de ‘Ode van de zee’ van de Portugese dichter Fernando Pessoa: ‘Mij roepen de wateren / Mij roepen de zeeën / Mij roepen, met lijflijke stem, de verten / Alle tijdperken op zee, gevoeld in het verleden, roepen mij.’ Waar je deze zomer ook kijkt in de galerie, je kunt je warmen aan de lome dagen op het strand, verkoelen met het lauwe water om je enkels, wapenen tegen de spatten in de wind van de najaarsstorm. Een tentoonstelling om heerlijk van te genieten!

‘Naar zee!’ is te zien van 3 juni tot en met 30 september. De galerie is geopend op vrijdag van 13.00-16.00 uur en ‘s zaterdags van 11.00-16.00 uur; daarbuiten op afspraak.