KOOKS 16: Hommarus W. Brusche - Soulwhisper

Leeuwarden heeft met ‘KOOKS’ een uniek beeldendekunstproject binnen de grenzen. In de grote etalages van Zaailand 98, schuin tegenover de ingang van het Fries Museum, zijn jaarrond exposities van internationale kunstenaars te zien. Tot en met 13 oktober is dat de expositie ‘Soulwhisper’ van Hommarus W. Brusche.

Soulwhisper is een serie werken op papier van 18 in duister mat zwart geschilderde vazen. Vazen waarop in ‘bronzen’ gloed voorstellingen zijn getekend, die bij een nader schouwen als 'beeldkarakters' gelezen kunnen worden. Met titels als: Birdman, The mirror, Unexpected, Soul of the people, Tristeza, There where angels fly, Back to Black en meer.

Hommarus W. Brusche gebruikt zijn potlood om ingetogen werken te maken die zijn geest en zijn zien weerspiegelen. Hij schrijft zijn beelden eerder dan dat hij ze tekent. Als waren de tekeningen/schilderingen op papier en op ceramiek woorden die door plaatsing ‘in de ruimte’ zinrijke verbanden tonen. Men zou hem een romantische idealist kunnen noemen, een man met een nostalgisch verlangen naar zuiverheid, harmonie en concentratie. Hij zegt: “De wereld geniet mij. Ik geniet de wereld en ik teken haar en zal haar blijven tekenen in al haar gedaantes. Zolang ik kan.”

Hommarus W. Brusche leeft en werkt in Amsterdam en in Trujillo Extremadura (Spanje). Hij was docent aan de Rietveld Academie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam en aan de A.K.I. artez Academie voor Beeldende Kunst in Enschede en geeft regelmatig masterclasses in Spanje. Hij heeft deelgenomen aan talrijke solo- en groepstentoonstellingen in verschillende steden in Nederland en Spanje evenals in verschillende hedendaagse kunstcentra en musea in Europa, de Verenigde Staten en China.
 
De nieuwe tentoonstelling Soulwhisper opent op zaterdag 13 juli om 17.00 uur met een performance van het Friese kunstenaarsduo Joris Collier en Gerdie de Jong. Adriaan Rees, curator van het project in opdracht van Galerie de Vis in Harlingen, zal een toelichting op de presentatie geven. De opening wordt verricht door Frans Oosterhof, medeoprichter van ‘de Enschedese school’ en voormalig docent op de Gerrit Rietveld Academie.