KOOKS 5: Seducing The Eye

Op initiatief van Galerie de Vis in Harlingen presenteert kunstenaar Natasja Alers van 24 oktober 2020 tot 24 januari 2021 in de grote etalage aan het Zaailand in Leeuwarden haar installatie ‘Seducing The Eye’. De selectie keramische sculpturen en olieverfschilderijen verandert maandelijks. Zo experimenteert Alers met hoe ze het oog van de kijker kan verleiden en het werk en de omgeving tastbaar kan maken, zonder dat het aangeraakt kan worden. De wanden achter de drie grote vensters krijgen een eigen kleur en maken deel uit van de werken; dit zorgt er voor dat de aantrekkingskracht voor het oog een nog spannendere beleving wordt.

Natasja exposeerde onlangs nieuw werk tijdens de manifestatie Big Art en zal ook nieuwe werken tonen op de grote kunstmanifestatie Art Zuid in Amsterdam. “In mijn werk geef ik het innerlijke gevoelsleven weer, waarin paradoxale en tegenstrijdige gevoelens spelen die niet altijd te verwoorden zijn, maar wel te vatten in beeld. Mijn vormentaal omvat rauwe emotie, maar ook verfijnde en kwetsbare sensualiteit. Het authentiek verlangen naar zingeving en mijn emotie geef ik weer via sculpturen. Door middel van gipsen drukmallen construeer ik vormen van menselijke lichaamsdelen, die ik combineer met handgevormde vormen.”

Spanning
Alers is naast kunstenaar ook dj. Ze organiseert mede het jaarlijkse interdisciplinaire Grauzone festival met wereldnamen uit het alternatieve muziekcircuit. Ook in dat programma met muziek, kunst en performance zoekt ze naar intermenselijke dynamiek. “Ik ben altijd op zoek naar de spanning tussen aantrekkingskracht (see, feel, touch) en discomfort, wrijving en ongemak. In Leeuwarden zoom ik in op de huid van mijn sculpturen. De kleuren van de glazuren zijn essentieel en zorgen voor een extra dimensie van het werk, waarmee ik huid opnieuw betekenis wil geven. De tentoongestelde werken zullen versmelten en contrasteren met de ruimte en maken het tot een geheel. Door regelmatig sculpturen te verwisselen en nieuwe situaties te creëren wil ik de bezoeker ‘triggeren’ met de aanzuigende kracht van de ruimte, kleuren en compositie. Het innerlijke gevoelsleven, de rauwe emotie komen zo niet alleen terug in mijn sculpturen, maar ook in deze totaalinstallatie met keramische sculpturen en schilderijen als geheel.”

De expositie ‘Seducing The Eye’ in Leeuwarden is te zien van 24 oktober tot 24 januari 2021. Voor Galerie de Vis is Adriaan Rees curator van Kooks 5. Parallel aan de expositie zal ook bij de galerie in Harlingen werk van Natasja Alers te zien zijn. De galerie is geopend op zaterdag van 11.00-1600 uur en op afspraak.