KOOKS 9: Hermes Hamblok - Tuin der Lusten (II)

Vanaf 2 oktober is in Kunstruimte Etalage Leeuwarden de expositie ‘KOOKS 9: Tuin der Lusten (II)’ te zien. De talentvolle Belgische kunstenaar Hermes Hamblok geeft daarmee een vervolg aan KOOKS 8 van A3Huisman, die er de afgelopen maanden de installatie ‘Tuin der Lusten’ presenteerde.

Hamblok kwam naar Leeuwarden om de expositie te zien en raakte gefascineerd door de Kunstruimte aan het plein. Bovendien inspireerden de titel en het oorspronkelijke werk van Jeroen Bosch hem zo, dat de Vlaming besloot er een eigen vervolg aan te geven. “Veel mensen hebben weleens gehoord van het werk Tuin der lusten van Jeroen Bosch. Maar waarom komt het nu terug voor in de kunst? Vanuit een persoonlijke interpretatie vind ik het werk nog een bepaalde actuele waarde hebben, samen met gelijkenissen die wij kunnen maken tussen het werk en het moderne leven. De abstractie kwam daarbij vanzelf, doordat het originele werk al zo ver buiten deze realiteit ligt.”

De jonge kunstenaar maakt beelden, wandobjecten en installaties  van onder meer metaal en leer. Zijn belevingswereld is uniek en net als hijzelf lijkt die uit een andere tijd te komen. Opvallend is zijn enorme materiaalbeheersing, vakmanschap en precisie. Zelf zegt
Hermes Hamblok: “Mijn kunst is bijna altijd voortvloeiende vanuit de geschiedenis. Ik baseer mij meestal op hedendaagse problematiek, maar de antwoorden haal ik uit het verleden. Vanuit die oorsprong kijk ik naar onze samenleving, en geef daar via mijn kunsten kritiek op. Vaak door symptomen aan te duiden of er een schijnwerper op te zetten, of door verwijzingen naar het verleden voor de toeschouwer neer te zetten.”

Kunstruimte Etalage Leeuwarden is een initiatief van Galerie de Vis in Harlingen. Die presenteert sinds het Culturele Jaar 2018 op het Zaailand in Leeuwarden kunst onder de naam ‘KOOKS’, met als curator Adriaan Rees. Schuin tegenover de ingang van het Fries Museum konden bezoekers van de Friese hoofdstad zo al kennismaken met werk van internationaal bekende kunstenaars als Gijs Frieling, Pepijn van den Nieuwendijk en - in 2021 - de Chinese Huang Zaiyun, Joris Collier en A3Huisman. De nieuwe expositie van Hermes Hamblok is te zien tot en met 12 december.