Ode aan Jentsje Popma

Op 30 september hoopt Jentsje Popma zijn honderdste verjaardag te vieren. Werk van de Friese landschapskunstenaar maakt al decennialang deel uit van het aanbod van Galerie de Vis in Harlingen. Die draagt dan ook graag bij aan de feestvreugde met een ‘Ode aan
Jentsje Popma’: een tentoonstelling van schilderijen waarmee Popma het weidse Friese landschap vol kleur heeft vastgelegd. Bij voorkeur deed hij dat ‘en plein air’, in de traditie van Hollandse schilders die zich ‘in het veld’ installeerden om de juiste kleur en sfeer te kunnen proeven.

Popma maakte niet alleen naam met verf. Hij tekende portretten, maakte bustes, wandreliëfs en vrijstaand werk en ook glas-in-loodramen – van oorsprong was hij glazenier. Zijn hand als beeldhouwer is in zijn schilderijen goed terug te zien: die hebben vaak een monumentale inslag. Ook zijn kleurgebruik en bijzondere oog voor het lijnenspel in het landschap maken ‘een Popma’ direct herkenbaar.
Met de expositie maakt Galerie de Vis een kwartet compleet dat de eeuweling in het zonnetje zet: ook het Fries Museum, Museum Belvédère en Stichting Nijkleaster presenteren dit najaar namelijk werk van de kunstenaar.
 
Dat Jentsje Popma tot op hoge leeftijd bleef schilderen was niet enkel vanwege zijn verlangen de kleuren en structuren van het Friese landschap op linnen vast te leggen. Hij voelde het ook als een innerlijke opdracht om zijn zorgen over de teloorgang van het landschap tot uiting te brengen, de dreiging van de klimaatverandering en de zeespiegelstijging. Zijn grazige weides, langgerekte dijken en vredige vergezichten dragen daarom stuk voor stuk ook een waarschuwing aan de mensheid in zich. De expositie is vanaf 30 september te zien bij Galerie de Vis in Harlingen, geopend van donderdag tot en met zaterdag en op afspraak.