Ingehouden spanning

“Stilte is mijn grondtoon”, zegt Christiaan Kuitwaard. “Mijn werk draait om verdwijnen, leegheid, vervagen, opdoemen. Maar paradoxaal genoeg zit daar wel een ingehouden spanning in.” Wie die spanning wil voelen kan vanaf 22 maart terecht bij Galerie de Vis in Harlingen.

Kuitwaard (1965) werkt graag buiten en met oog voor de natuur. Met zijn werkwijze sluit hij mooi aan bij de Haagse School. Zijn stillevens zijn van een ontroerende schoonheid. In een ragfijn spel van licht en schaduw tekent zich een kop en schotel af, een boom, een hoed, onbewogen, streng en mysterieus. Voor de kunstenaar is het een oefening in kijken, om steeds beter en steeds bewuster waar te nemen, om grip te krijgen op ruimte en vorm, kleur en contrast.

Gelijktijdig met de tentoonstelling bij Galerie De Vis in Harlingen exposeert Kuitwaard ook in Museum ‘De Mesdag Collectie’ in Den Haag. Daar is ook het boek ‘Boswerk’ te koop, dat hij in 2023 maakte met dichter Jan Kleefstra. Een jaar lang gingen kunstenaar en dichter op pad, waarbij hij 56 kleine en plein air-werken schilderde.

‘Boswerk’ maakte Kuitwaard uit zorg over het verloren gaan van bomen, bos en biodiversiteit in Nederland. Bij Galerie de Vis is een aantal van die bomen te zien, met daarnaast andere fascinerende schilderijen waarbij je als bezoeker door een melkglazen ruit in een wonderlijk stil universum lijkt te kijken.

De expositie bij De Vis is te zien tot en met 20 juli. De galerie is geopend op vrijdag van 12.30-16.00 uur en ‘s zaterdags van 11.00-16.00 uur; daarbuiten op afspraak.