Haanstra & Hogen Esch bij Galerie de Vis
Het gezin Haanstra uit Goor telt getalenteerde kinderen. Bert Haanstra ontpopt zich tot cineast en broer Johan Haanstra (1914-1991) mag de jonge koningin Juliana portretteren – een eervolle opdracht. In de loop der jaren verschuift de aandacht van Johan Haanstra echter: van portretkunst naar wandschilderingen, en dan naar mozaïeken en baksteenreliëfs. En nadat hij zich in 1976 in Fryslân vestigt, volgt een nieuwe wedergeboorte: non-figuratieve doeken in heldere kleuren, ongebonden en vrij. Met een uitgebalanceerd samenspel van vlakken in allerlei vormen en ‘schoongewaaide kleuren’ roept hij de sfeer van het Friese landschap op. Zo groeit hij uit tot een bekende en breed gewaardeerde representant van het Fries expressionisme.
De Harlinger galerie De Vis toont werk dat de kunstenaar in die jaren maakt: abstracte composities van eenvoudige vormen zoals strepen en toetsen, omlijnde vormen en heldere kleuren. De snelheid en kracht die uit de schilderijen spreekt blijft verbazen.
Eén van Haanstra’s schildersleerlingen wordt zijn levenspartner: Ina Hogen Esch. Zij put inspiratie uit haar directe omgeving: de tuin, het omliggende landschap. Net als haar echtgenoot houdt zij het niet bij één techniek: ze maakt onder meer linoleumsnedes en begint ook met weven. Daarmee exposeert ze zelfs in museum het Princessehof in Leeuwarden. Het meest bekend zijn echter toch haar schilderijen: kleur, helderheid en kracht in olieverf, alles in een fors schildershandschrift.
‘Haanstra en Hogen Esch’ is bij Galerie de Vis te zien van 3 oktober t/m 12 december 2020. In dezelfde periode wordt werk van Johan Haanstra ook geëxposeerd in museum Belvédère in Heerenveen. De galerie is geopend op zaterdag van 11.00-16.00 uur en op afspraak.