KOOKS 10: Ingrid Mol - ‘Luister, dit is geen kraai’

Vanaf 29 januari exposeert de bekende Nederlandse kunstenaar Ingrid Mol in Kunstruimte Etalage Leeuwarden. Speciaal voor deze locatie aan het Zaailand maakt ze de installatie ‘Luister, dit is geen kraai’.

Ingrid Mol is een intrigerende duizendpoot in haar vakgebied. Ze maakt tekeningen, stripverhalen, teksten en schreef zelfs een opera. Zelf noemt ze het driedimensionale verhalen over onderwerpen waarin iedereen zich wel kan verplaatsen. Daarnaast maakt ze van hout of keramiek beelden voor in de openbare ruimte, beelden die nadrukkelijk een verbinding zoeken met de omgeving waarvoor ze gemaakt zijn.

In 2007 ging Ingrid Mol voor het eerst op uitwisseling naar Yogyakarta in Indonesië. De kleuren daar, de geuren, het eten, de geluiden, beesten, mensen: ze veranderden haar leven. De andere cultuur overrompelde haar en nam bezit van haar. Alles leek van hetzelfde belang, tot en met de kunsten en het gebruik van materialen: alles wordt gebruikt en weer hergebruikt. De Indonesische ervaringen en indrukken lieten haar nooit meer los en weerspiegelen zich in haar hedendaagse leven en werk.

Voor Leeuwarden maakte zij een enorme installatie in keramiek, hout en beschilderd bamboe. Dit poëtische en mysterieuze werk is gebaseerd op haar ervaringen in Indonesië en een bezoek wat zij bracht aan Mas Urip, een man in Yogyakarta met een spreeuw die prachtig kan zingen...

Kunstruimte Etalage Leeuwarden is een initiatief van Galerie de Vis in Harlingen. Die presenteert sinds het Culturele Jaar 2018 op het Zaailand in Leeuwarden kunst onder de naam ‘KOOKS’, met als curator Adriaan Rees. Schuin tegenover de ingang van het Fries Museum konden bezoekers van de Friese hoofdstad zo al kennismaken met werk van internationaal bekende kunstenaars als Gijs Frieling, Pepijn van den Nieuwendijk, de Chinese Huang Zaiyun, Joris Collier, A3Huisman en Hermes Hamblok. De nieuwe presentatie van Ingrid Mol is te zien tot en met 7 mei.