KOOKS 15: Tycho - Leuker kan ik het niet maken

Tot en met 4 juli 2024 is de grote etalage aan het Zaailand in Leeuwarden het podium voor de installatie ‘Leuker kan ik het niet maken’. Het werk is van de Amsterdamse kunstenaar Tycho (pseudoniem) en maakt deel uit van het langlopende kunstproject ‘KOOKS’ op deze plek.

Binnen de installatie gaat de kunstenaar in op de vooroordelen over ‘beruchte’ blauwe belastingbrieven en de traditionele ‘subversieve’ graffiti-uitingen op straat. Bij beide zaken hebben mensen al snel een negatieve connotatie. Door die uit te vergroten en samen te voegen laat Tycho een nieuw, positiever beeld ontstaan. Hierbij ligt de nadruk op de esthetische elementen van de onderwerpen, in plaats van op de (aangeleerde) negatieve gedachten. “Het hoeft niet altijd slecht te zijn!”

Theatrale brievenbus
De installatie die hij speciaal voor KOOKS maakt bestaat uit twee brievenbussen die theatraal honderden belastingbrieven uitspuwen, samen met bewerkte en ingelijste belastingenveloppen en een levensgrote graffiti op de wand.
De kunstenaar wil de komende tijd ook buiten de etalage zijn sporen nalaten. Op  verschillende plekken in Leeuwarden zal een graffiti piece te zien zijn.

Over de kunstenaar
Tycho (Amsterdam, 1994) is een multidisciplinair kunstenaar. Met de nodige ervaring op het gebied van graffiti en straatwerk begeeft hij zich veelvuldig op het pad van ongevraagde expressie en subversieve uitingen in de publieke ruimte. Zijn geëngageerde werk gaat veelal over stedelijke verandering, waarin hij thema's als woningnood en gentrificatie aankaart en visualiseert. Met zijn werken wil hij, soms met gestrekt been en soms met de nodige Amsterdamse humor, een tegenwicht bieden aan de ongelijkheid die veranderingen soms voor inwoners teweegbrengen.

KOOKS Leeuwarden is een beeldendekunstproject, schuin tegenover de ingang van het Fries Museum. De serie startte in het kader van het Culturele Jaar 2018. KOOKS wordt georganiseerd in opdracht van galerie De Vis in Harlingen, met als curator Adriaan Rees.