KOOKS 12: Boris Suyderhoud - ‘INT/EXT’

Zaterdag 22 oktober opent de expositie ‘INT/EXT’ in Kunstruimte Etalage Leeuwarden. Het is de twaalfde editie in de serie KOOKS die beeldhouwer en installatiekunstenaar Adriaan Rees cureert in opdracht van Galerie de Vis in Harlingen. In de Leeuwarder kunstruimte toont De Vis ditmaal werk van de jonge fotograaf Boris Suyderhoud, die met zijn werk momenteel landelijk de aandacht trekt.

De jubilerende Harlinger galerie besteedt al 40 jaar aandacht aan het landschap. Dat thema krijgt met het podium voor Suyderhoud een onverwacht stadse invulling. De fotograaf richtte in tien verschillende wijken van Amsterdam ’s nachts een huiskamer in van afgedankte meubels. Zo scharrelde hij in de Staatsliedenbuurt met banken, stoelen, tafels en kasten een knusse zithoek bij elkaar, en in Bos en Lommer een deftige eetkamer.

“Amsterdam heeft 881.933 mensen”, vertelt Suyderhoud. “Mensen die verhuizen, verbouwen, uit elkaar gaan, een kind krijgen of gewoon een nieuwe bank. De oude belandt bij het grofvuil. Net als stoelen, tafels, tv’s, lampen en matrassen die hun beste tijd hebben gehad. Hele interieurs worden tijdens de grofvuilavond aan de straat gezet. Ik bouwde van dat grofvuil het interieur van de stad. Het interieur, exterieur.”

De fotograaf wil in een wijk van Leeuwarden eenzelfde installatie maken, als onderdeel van de expositie aan de zuidkant van het Zaailand. “In Europa worden jaarlijks zestig miljoen meubelstukken afgedankt. Het is echt zonde wat mensen aan de kant zetten. Er is zoveel nog in goede staat. Ik denk dat mensen wel wat meer de waarde van hun spullen mogen inzien.”

Kunstruimte Etalage Leeuwarden is een initiatief van Galerie de Vis in Harlingen. Sinds het Culturele Jaar 2018 is hier, schuin tegenover de ingang van het Fries Museum, werk van nationaal en internationaal bekende kunstenaars te zien. De nieuwe expositie loopt tot en met 15 januari.