'KOOKS 4': Oceans of time door Cirque de Pepin

Op een steenworp afstand van het Fries Museum verrast Galerie de Vis passanten deze zomer met de curieuze wereld van ‘Cirque de Pepin’. In kunstruimte Etalage Leeuwarden aan het Zaailand exposeert de Haagse kunstenaar Pepijn van den Nieuwendijk van 15 juni tot en met 23 augustus een wonderlijke belevingswereld met keramische beelden, schilderijen en tekeningen. Onderdeel van de installatie is een grote wandschildering. De expositie is de vierde in een reeks die startte in 2018, toen Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa was.

Het werk van Van den Nieuwendijk lijkt een fantasierijk, met felgekleurde, cartooneske en soms macabere wezens, Chinese draken, dikke dodo’s en kleine gedrochten. Geschiedenis, droom en delirium komen er in samen. Referenties aan Chinees porselein en Delfts blauw zijn een terugkerend thema in zijn werk. Zo onderzocht hij de oorsprong van het Delfts blauw in onder andere Jingdezhen en drong hij door tot de kern van eeuwenoude porseleintechnieken. De in China geleerde technieken bereiken hun hoogtepunt in meerdere beelden en porseleinen vazen van drie meter hoog die hij beschilderde met zeemonsters.

Met zijn surrealistische keramische beelden en olieverfschilderijen neemt ‘Pepin’ ons mee in zijn sprookjesachtige wereld die bol staat van mysterie. Zijn werk is speels en kleurrijk, maar nooit simpel: historische en kunsthistorische achtergronden zijn te herkennen. Sculpturen van hem zijn te vinden in de openbare ruimte, bijvoorbeeld in Rotterdam. Ook maakte hij recent een serie wandschilderingen voor de Wonderkamers in het Zeeuws Museum te Middelburg.

Curator: Adriaan Rees

De expositie ‘Oceans of time door Cirque de Pepin’ in Leeuwarden is te zien van maandag 15 juni tot en met zondag 23 augustus 2020. Parallel aan de expositie in kunstruimte Etalage Leeuwarden zal ook bij Galerie de Vis in Harlingen werk van Pepijn van den Nieuwendijk te zien zijn. De galerie is geopend op zaterdag en op afspraak.