Meer gekwinkeleer

Galerie de Vis in Harlingen haalt deze winter het vogelleven in huis, in brons en in acrylverf. De bronzen beelden zijn van de hand van Jacqueline van der Laan, de schilderijen van Jeroen Allart.

Het repertoire van Allart is breder dan alleen vogels: hij schildert ook Hollandse landschappen, katten, vissen, konijnen en andere dieren. Allart hanteert een stripachtige, grafische stijl die de grafische vooropleiding verraadt die hij kreeg voordat hij de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en de Rijksakademie in Amsterdam doorliep. Zijn ‘roodborstkardinaal’ bijvoorbeeld - een trekvogel uit Noord-Amerika en Mexico - is precies dat, en niet meer dan dat: een vogel op een tak tegen een egale achtergrond. Heldere kleuren in een plat vlak - je krijgt wat hij belooft, niet meer en niet minder.

De verstilling in zijn schilderijen zit hem in meerdere elementen. Jeroen Allart reduceert de stoffering tot een minimum. De luchten in zijn landschappen zijn zonder uitzondering wolkenloos blauw. In zijn strakke vlakverdeling beperkt hij het aantal kleuren per vlak zoveel mogelijk. En in het uiteindelijke beeld comprimeert hij het onderwerp tot de kern. Naar verluidt stelt hij zijn uiteindelijke vogels samen uit de essentie van meerdere tekeningen. Daarin volgt hij het spoor van Paulus Potter, de befaamde Nederlandse  kunstschilder uit de Gouden Eeuw die zijn beroemde stier ook uit meerdere voorbeelden opbouwde.

Door de sterke vereenvoudiging zou je bijna over het hoofd zien, dat Allart een scherp observator is. Zijn schilderijen zijn onmiddellijk begrijpbaar, maar oppervlakkig zijn ze niet. Wie er oog voor heeft ziet de details, proeft de humor die zo nu en dan in zijn schilderijen zit en voelt dat de begeesterde schilder zijn doel bereikt: jou eens opnieuw naar je eigen omgeving laten kijken.

Het werk van Jeroen Allart is bij Galerie de Vis te zien van 21 december 2019 tot en met 14 maart 2020. Parallel hieraan is werk van Allart te zien bij Museum Belvédère in Heerenveen. De galerie is geopend op donderdag en vrijdag van 12.30-15.00 uur, op zaterdag van 11.00-16.00 uur en op afspraak.