Op 17 juni gaat op Terschelling het jaarlijkse Oerolfestival van start, met ditmaal als thema ‘het geluid van een eiland’. Net als in eerdere jaren gaat Galerie de Vis uit Harlingen een kunstzinnige samenwerking met het festival aan.

Het strand, de duinen en de bossen op Terschelling vormen 10 dagen lang natuurlijke podia voor de meest uiteenlopende theatervoorstellingen. Alle Oerolbezoekers worden in Harlingen al in de sfeer gebracht. In de vertrekhal van rederij Doeksen worden de cultuurliefhebbers, dankzij de medewerking van Vogelaar Audio, getrakteerd op een fluitconcert, uitgevoerd door een koor van kleurige Oerolvogels van de hand van Peter Bastiaanssen. Zij bezingen het festival en brengen zo de mensen alvast in de juiste stemming brengen voor het cultuurfeest dat Oerol is.

De eilandgasten worden bovendien uitgezwaaid door het beeld ‘De staat van Nederland’ van Jan Ketelaar. Het is een metershoog nomadisch beeld van gelast staal, dat de onderdelen ‘Meer’ en ‘Wijzende man’ omvat. Ook in de vertrekruimte van rederij Doeksen staat een object: ‘Vissen’, dat officieel echter een aanzienlijk langere titel heeft: ‘Uit de serie, dit is uw leven: Het tragisch realisme presenteert: Koor de schele baarsjes zingt voorwaarts Christenstrijders, ook wel ‘Vergeef ons heden’’. Beeldhouwer Jan Ketelaar (Academie Minerva 1997-2002) weet zowel in steen als in cortenstaal uit te pakken. Zijn werken vragen veelal groot transport en de presentatie is dan ook alleen mogelijk dankzij de medewerking van Boltboat Transport en Reonlas.

Galerie de Vis kwam eerder al met Oerol overeen dat theatermaakster en performer Marijke Boon met een marktkraamwagen over het eiland zal trekken, in het kader van het 30-jarig bestaan van zowel Oerol als Galerie de Vis. Met haar ‘songs & sights’ slaat ze een brug tussen muziek en beeldende kunst. Marijke Boon zal zich ook in Harlingen laten zien en horen. En meer werk van Peter Bastiaanssen is doorlopend te zien in de galerie aan de Noorderhaven, op een steenworp afstand van de veerhaven. Galerie de Vis is elke donderdag en vrijdag geopend van 12.30-17.00 uur; ’s zaterdags van 11-17.00 uur.