Op 5 april start de Harlinger galerie De Vis een dubbeltentoonstelling met Museum Belvédère in Heerenveen: Anke Roders schilderijenreeks ‘Zon Maan Wolken’. Ook exposeert vanaf dezelfde datum Marijke Sjollema werken bij De Vis onder de titel ‘Oceans’.

Marijke Sjollema verblijft ’s zomers in haar atelier aan de kust van een Zweeds eiland in de Baltische Zee. De werken daar ontstaan weerspiegelen de voortdurende nabijheid van de oceaan, maar gaan ook over reizen, ontmoetingen, verlangen, verhuizen en thuiskomen. Ze construeert verschillende werelden, door schilderingen als een lappendeken samen te voegen en met draad te verbinden, zodat alles zich naadloos kan hechten en eventuele littekens kunnen helen.

‘Ik kwam ter wereld in een huis, gebouwd op op zee veroverd land. Als kind stelde ik me voor hoe het zou zijn als het nog oceaan zou zijn. Hoe we onder water zouden wonen, en wie ik daar zou ontmoeten. Toen ik later een aantal jaren voer, verbeeldde ik me ’s nachts de wereld onder me, waarop ik me meebewoog. Hoe de oceanen me droegen van de ene haven naar de andere. Die ontmoetingen en indrukken spelen ook nu nog een rol in mijn werk.’
Haar toevallige ontmoeting, tijdens het snorkelen, met een wilde dolfijn was het begin van een serie reizen om overal ter wereld dolfijnen en walvissen te ontmoeten. Die duiken in de serie ‘Oceans’ dan ook regelmatig op.

Tegelijk met deze expositie zijn ook andere werken met een soortgelijk thema te zien. Het betreft glas van Bernhard Heesen, watervogels van Joris Collier en werken van het strand van Krin Rinsema. Ook van Leen Kaldenberg en Wim Claessen zijn er schilderijen te zien.

De expositie bij Galerie de Vis is van 5 april tot en met 22 juni 2014 te zien. Open op donderdag en vrijdag van 12.30 tot 17.00 uur en zaterdag vanaf 11.00 uur.