Frieslands beroemdste schilderszoon van de vorige eeuw is Gerrit Benner (1897-1981). Werk van zijn hand zal van 4 oktober 2014 tot en met 28 februari 2015 overal in Fryslân te vinden zijn: in het Fries Museum te Leeuwarden, in Museum Belvédère in Heerenveen en bij Galerie de Vis in Harlingen. Bovendien verschijnt er een boek over de kunstenaar van de hand van schrijver Doeke Sijens.

Gerrit Benner was eerst en vooral een ‘colorist’: altijd zoekend naar tegenstellingen van blauw en oranje, rood en groen, geel en paars, zoekend naar gebroken en neutrale tonen in een poging de felle uitersten met elkaar te verzoenen en een intense kleur te bereiken. Hij maakte oneindig veel kleurstudies in de hoop de ultieme diepte en kleur te bereiken, en speciaal om harmonie te vinden in sterk geprononceerde kleuren.
De autodidactische kunstschilder staat bekend om zijn abstracte, kleurige landschapsschilderingen en die zullen deze winter dus volop te zien zijn.

Het zag er lang niet naar uit dat Benner zich zou ontpoppen tot zo’n vooraanstaand kunstenaar. Maar toen hij eenmaal begon te exposeren bleek dat het begin van wereldwijde faam. Stukken als ‘Fries landschap’, ‘Twee paarden langs het strand’ en ‘Koeien in voorjaarslandschap’ gingen de hele wereld over. Rio de Janeiro, Milaan, Belgrado, Montreal, Turijn, New York, Sidney, Curaçao, Buenos Aires, Helsinki, Singapore, Barcelona, Venetië: Benners kleurrijke, beeldende taal werd op alle continenten verstaan.

Galeriehoudster Geke Westenberg toont Benners werk al decennia in haar Galerie de Vis in Harlingen. “De manier waarop hij zijn verbondenheid met de natuur in verf uitbeeldde, is uniek. Zijn werk is universeel.”

De expositie bij Galerie de Vis is te zien op donderdag en vrijdag van 12.30 tot 17.00 uur en zaterdag vanaf 11.00 uur.