In 1980 schilderde Han Jansen de Waddenzee. Niet op de manier zoals honderden anderen voor en na hem deden, maar letterlijk: door verfpigmenten in de geulen en prielen te strooien. De wadbodem en de geulen, waarin het water langzaam stroomde, kleurden brillant-green, crimson-red en lemon. ‘Even stond Han naast God om te laten zien, dat het op de zoveel miljardste dag van de schepping nog wat kleuriger kon’, aldus toenmalig directeur Wouter Kotte van het Museum voor Hedendaagse Kunst in Utrecht. Met zijn wadschilderingen kreeg Han Jansen internationale bekendheid.

De zoon van een Groninger herenboer wist wat vernieuwen is. Vijftien jaar lang sierden zijn schilderijen de omslagen van het eigenzinnige noordelijke tijdschrift Noorderbreedte; een bijzonder podium voor een kunstenaar. Hij schilderde grond, zowel in de binnenlanden van Australië als achter zijn huis in Eelderwolde. Ook was hij de geestelijk vader van zogenaamde ‘stroomschilderijen’. Jansen goot de verf op het platliggende linnen en liet vervolgens de zwaartekracht en de structuur van het doek het werk verrichten, als hij het oppervlak scheef hield. Zelfs een trap vormde eens de ondergrond voor zo’n stroomschilderij.

Henk van Os stelt dat Jansen een ongekende mogelijkheid had zichzelf te vernieuwen. Niets nam hij als vaststaand aan, hij was een schepper in de ware zin van het woord. Galeriehoudster Geke Westenberg geeft zulke oorspronkelijke geesten graag de ruimte. Naast de expositie aan de Noorderhaven is er daarom parallel een kabinetpresentatie in Museum Belvédère in Heerenveen. Bekende thema’s van Jansen, zoals de koeien in de gestileerde landschappen, zijn hier te zien.

De galerie is elke donderdag en vrijdag geopend van 12.30-17.00 uur; ’s zaterdags van 11-17.00 uur. Museum Belvédère is open op dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.