Aan het eind van 2007 start Galerie de Vis in Harlingen weer een nieuwe expositie: ‘It’s a Winter Wonderland’. Vanaf 27 december neemt De Vis bezoekers mee langs zeer uiteenlopend werk, dat echter één element gemeen heeft: verstilling.

Hoofdexposant is Birgit ten Berge (1962). Ze volgde haar opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en bouwde inmiddels een naam op met doeken waarop verschillende natuurgetrouw verbeelde landschappen een harmonische compositie vormen. Witbesneeuwde akkers wachten broederlijk naast duinenrijen en rietkragen op bezoekers voor wie tijd geen rol speelt.
Naast het geduldige werk van Ten Berge is er echter een feest aan vormen en materialen bijeengebracht, die gevoelsmatig door hun vorm en kleur aansluiten bij deze tijd van het jaar. De Vis heeft een boeiende mix gemaakt van bekende namen en nieuw talent. Zo zijn er olieverven van Rein Pol, werk van de eerder dit jaar overleden Jan Loman en keramiek van Maggi Giles, maar ook sierlijke, oogstrelende beelden van Marianne van Heeswijk, lichtvoetig teer glas van Yvonne Trossèl en stoer emaille van Jeroen Allart. Ook zijn er glasobjecten van Bernhard Heesen, die onlangs nog in de glasstad Leerdam een breekbaar oerwoud bouwde tijdens de internationale glaskunstbeurs. Stuk voor stuk nemen de kunstenaars bezoekers mee naar tijdloze, nieuwe werelden vol transparantie en licht.

De Vis weet ze binnen de groepstentoonstelling allemaal zorgvuldig de ruimte te geven. Zeer divers werk is tot één prachtige, winterstille expositie samengesmeed. Het fijnzinnige Japans porselein van Adriaan Rees kan zich zo handhaven tussen de dromerige schilderijen van Edzard Krol, sculpturen van Ottmar Hörl en olieverven van Peter Keizer; de schilderijen van Patrick Bergsma blijven fier overeind tegenover die van Gertjan Scholte-Albers. Wie de donkere werkelijkheid de komende maanden wil ontvluchten kan op reis door een tijdloos Wonderland, in de galerie aan de Harlinger Noorderhaven.