Het licht is niet overal hetzelfde. Het uitspansel boven de Waddenzee weerkaatst hier helderder en klaarder op het water – en dat trekt als een magneet aan fotografen, kunstenaars en kunstminnaars. Geen wonder dat Galerie de Vis zich aan zee vestigde, aan de Harlinger Noorderhaven. Hier bruist het waddenzeewater tweemaal per dag de haven in en werd, even verderop, exact 50 jaar geleden de Waddenvereniging opgericht. Harlingen ademt de Waddenzee. Geen wonder dat de galerie dit jaar als thema voor haar grote zomertentoonstelling koos voor ‘Improvisaties op Wind, Water en Wad’.

Het thema ‘wad’ wordt vanuit verschillende disciplines belicht. In de tentoonstelling is een bijzonder plekje ingeruimd voor dichter en beeldend kunstenaar Jan Loman, een fervent liefhebber van het waddengebied in het algemeen en Schiermonnikoog in het bijzonder. Hij ontwierp onder meer het logo van de Waddenvereniging, dat sindsdien via brieven, boeken, films en T-shirts in enorme aantallen de wereld is ingestuurd. Andere exposanten zijn onder andere Robert Vorstman, Harm-Jan Boven, Hans Bayens, Birgit ten Berge, Barteld, Gerrit Benner, Jan Snijder, Klaas Gubbels, Esther IJssels, Leen Kaldenberg, Krin Rinsema en Marijke Sjollema, Dick van Arkel en Lotte Middendorp. De laatste toont een video van het wad. Wim Claessen brengt in acryl op doek verstild werk, en Anke Roder presenteert lichtimpressies in encaustiek. Zo maken ze elk op hun eigen manier boeiende impressies van de oerkrachten die het waddengebied tweemaal daags veranderen – alles stroomt, en de natuur gaat onverstoorbaar zijn eigen gang.

De waddententoonstelling in Harlingen is een paralleltentoonstelling met Museum Belvédère in Heerenveen. Met medewerking van Galerie de Vis geeft Belvédère een publicatie bij de tentoonstelling uit.

Improvisaties op Wind, Water en Wad is van 29 mei tot en met 26 september bij Galerie de Vis te zien. Open op donderdag en vrijdag van 12.30 tot 17.00 uur en zaterdag vanaf 11.00 uur.