De Harlinger galerie De Vis gaat het voorjaar in met werk van Jan Loman. Op een steenworp afstand van de Waddenzee presenteert de galerie werk van de man, wiens leven onlosmakelijk met het wad verbonden is.

Jan Loman (1918-2006) had, net als galeriehoudster Geke Westenberg, een oprechte voorliefde voor het landschap: ‘Misschien ontstaan doordat ik op het platteland geboren ben.’ Die innige band is terug te vinden in zijn werk. Overbekend is het logo dat hij in 1963 maakte voor de Waddenvereniging, en dat sindsdien al miljoenen keren verspreid is. ‘Maar’, liet de kunstenaar eens weten, ‘Ik hoop wel dat mensen zich meer van mij herinneren dan alleen dat logo. Anders is ’t wel erg smal.’ Grafisch gaf hij na de Waddenvereniging ook een gezicht aan de werkgroepen Dollard, Noordzee, Eemsmond, Oosterschelde en Lauwersmeer en de Milieufederaties Groningen en Drenthe.

Onder de geëxposeerde werken zijn haiku’s op fraaie acrylaat platen. Die strenge Japanse versvorm – drie rijmloze regels van respectievelijk vijf, zeven en vijf lettergrepen – sprak hem aan: ‘In mijn werk probeer ik beelden zo compact mogelijk uit te drukken. Haiku’s vereisen ook een kernachtig taalgebruik, zonder omhaal van woorden. Ze dwingen je om iets extreem eenvoudig te verbeelden.’ Jan Loman verstond deze kunst uitstekend:

de vuurtoren schetst
arabesken op de muur
maar is zo haastig

Als autodidact leerde Loman zichzelf verschillende technieken: schilderen, tekenen, etsen en zeefdrukken, later aangevuld met grafische vormgeving, ontwerpen voor beeldhouwwerken, litho’s en fotografie. Een brede greep uit zijn werk is in juni en juli bij galerie De Vis te vinden. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie. In dezelfde periode presenteren ook Museum Belvédère in Oranjewoud en Kunstruimte Wagemans in Beetsterzwaag werk van de kunstenaar. Galerie de Vis in Harlingen is elke donderdag en vrijdag geopend van 12.30-17.00 uur; ’s zaterdags van 11-17.00 uur.