klik op foto's voor vergroting

Tussen 19 en 26 november verwacht PAN Amsterdam, de toonaangevende Nederlandse beurs voor kunst, antiek & design, weer zo’n 40.000 bezoekers binnen de poorten. Tussen Chinees porselein, antiek zilver en Russische iconen presenteert Galerie de Vis uit Harlingen hedendaagse kunst van Nederlandse bodem. 

Nu de bladeren van de bomen vallen is het olieverfschilderij ‘Herfstbos’ van Frieslands meest internationale schilderszoon Gerrit Benner misschien wel het meest toepasselijke werk dat De Vis toont. Benner was wereldwijd bekend en exposeerde onder andere in Rio de Janeiro, Milaan, Belgrado, Montreal, Turijn, New York, Sidney, Curaçao, Buenos Aires, Helsinki, Singapore, Barcelona en Venetië. Benners gouaches en tekeningen die tijdens PAN Amsterdam te zien zijn zullen dus ook veel buitenlandse bezoekers en verzamelaars aanspreken.

Volop aandacht is er verder voor de wasschilderijen van Anke Roder. Door pure bijenwas met pigmenten te vermengen weet ze opvallend diffuse kleurtinten te bereiken. Daarnaast toont De Vis bronzen beelden van Iris Le Rütte. Met haar eigenzinnig vormgegeven mens- en dierfiguren vertelt ze poëtische verhalen. De opvallend gestileerde beeldtaal van Harrie Gerritz verraadt zijn achtergrond als grafisch vormgever. Met enthousiast gebruik van expressieve kleuren schildert hij het landschap dat hem dierbaar is, met verkavelingslijnen, wolkenformaties en gebouwcontouren.

De ‘matglazen werelden’ van Christiaan Kuitwaard maken steeds meer furore. In zijn stillevens en tijdloze landschappen spelen licht, donker en schaduwen altijd een belangrijke rol. Hij completeert het kwintet kunstenaars waarmee Galerie de Vis een geheel eigen plaats inneemt in het aanbod van in totaal 125 galeristen, antiquairs en kunsthandelaren. Het standnummer van Galerie de Vis is dit jaar 145. Zie www.pan.nl voor meer informatie.