klik op foto's voor vergroting

De vermaarde kunstbeurs PAN Amsterdam ruimt een plek in om werk van Frieslands beroemdste schilderszoon Gerrit Benner te tonen. Daarmee wordt aan de drie exposities van zijn werk, die momenteel in Fryslân al te zien zijn, nog een vierde toegevoegd. Tussen de stands van zo’n 125 andere galeristen, antiquairs en kunsthandelaren zal de Harlinger galerie De Vis een selectie tonen van gouaches en tekeningen van Benner. Een fraaie collectie werken, waarin veelal landschappen en figuren als spelende kinderen, ruiters en vogels centraal staan.

De Friese colorist Benner (1897-1981) staat momenteel in het middelpunt van de belangstelling. Begin oktober opende een grote tentoonstelling in het Fries Museum te Leeuwarden, datzelfde gebeurde een dag eerder in Museum Belvédère in Heerenveen en ook bij Galerie de Vis in Harlingen is op dit moment werk van Benner te zien. Van een ‘revival’ is overigens geen sprake, want Gerrit Benner verdween nooit uit de belangstelling van de kunstliefhebbers. Toch is de huidige aandacht opvallend te noemen.

Naast werken van Benner toont Galerie de Vis enkele schilderijen van Anke Roder, die afgelopen jaar haar serie Zon Maan Wolken exposeerde in Museum Belvédère.
PAN Amsterdam is al 25 jaar de belangrijkste nationale beurs voor kunst, antiek en design. De opening is 23 november. Gedurende 10 dagen is er vervolgens een compleet scala van kunst en antiek te zien en te koop: naast schilderijen zijn er ook sieraden, foto's, designmeubelen en objecten uit oude en verre culturen.