Vrijdag 13 juni barst Oerol weer los. Gewoontegetrouw biedt Galerie de Vis veerbootgasten in Harlingen al een voorproefje van wat er op Terschelling staat te gebeuren. Het festival staat ditmaal in het teken van de tijd. Dat is in de havenstad dus ook het thema voor de bijdrage van de Harlinger galerie.
Afgelopen jaar werd het silhouet van de Harlinger Noorderpier tijdens Oerol onontkoombaar bepaald door een statig, onbeweeglijk paard. Met dit werk van kunstenaar Joris Collier wist De Vis talloze bezoekers te raken. Deze keer richt de galerie zich op de veerbootterminal van Rederij Doeksen. Binnen vult kunstenaar Hans Verschoor met het werk 'Koekoek & Tijd' zichtbaar en onzichtbaar de ruimte. 'Wat heeft De koekoek met Tijd te maken?', vraagt de kunstenaar zich af. 'Helemaal niets! De koekoek... een broedparasiet en wij houden allemaal van haar. Twintig eitjes legt het meisje, in allemaal verschillende nestjes. Sommigen worden ontdekt en eruit gegooid, sommigen niet en zoniet dan gooit de koekoekboreling zijn broertjes of zusjes eruit.' Anderzijds ziet Verschoor toch verbanden. Hij dicht de koekoek de uitspraak toe: 'Ik roep mijn naam en laat de tijd vliegen!'.
Digitale Klok
Net als Hans Verschoor (Hillegom, 1947) exposeert ook Peter Bastiaanssen (Breda, 1957) regelmatig bij Galerie de Vis. De schilder/beeldhouwer startte onder de naam Bastiaanssen International Rescue meerdere internationale kunstprojecten, met als doel de wereld te redden in het algemeen en de kunstwereld in het bijzonder. Hij realiseert ter gelegenheid van Oerol op de Waddenpromenade een Digitale Klok:
'Wij kunnen de tijd niet vangen,
eerder zijn wij gevangen door de tijd.
En, de tijd houdt van dwingen.
De Digitale Klok geeft ons drie essentiële tijden.
De tijden waar het bij ons op aan komt:
TE VROEG, TE LAAT, OP TIJD.'
Poort tot Oerol
Galerie de Vis is blij met de jarenlange samenwerking met Oerol. 'Als festival bieden ze kwaliteit en verrassing in hun programmering. En dat zijn begrippen die De Vis ook hoog in het vaandel heeft staan.' Voor de komende jaren zint galeriehoudster Geke Westenberg zelfs op verdere uitbouw van de huidige samenwerking. 'Het festival zelf is en blijft natuurlijk een Terschellings gebeuren', stelt ze, 'maar Harlingen is de poort. Welkom in het waddengebied, hier begint het allemaal al! Ik zie goede mogelijkheden daar samen nog een bredere invulling aan te geven.'