Buiten is het deze weken wisselvallig, maar binnen bij Galerie de Vis heerst vanaf 5 februari Koning Winter. Rasschilder Robert Vorstman toont er een bescheiden collectie prachtige wintertaferelen. Vorstman - een toepasselijke naam bij dit onderwerp - onderscheidt zich door zijn directe stijl, waarmee hij de alledaagse werkelijkheid vastlegt.

Dat Vorstman haven- en strandgezichten trefzeker kon neerzetten was al langer bekend. Ditmaal waagt hij zich met rake penseelstreken aan sneeuw en ijs. Of het nu gaat om een sneeuwwitte straat of om twee geparkeerde, onder een dikke laag sneeuw bedolven auto’s: hij weet met zijn kleuren wit en het licht zo te spelen, dat hij de essentie raakt. Misschien is dat mede te danken aan zijn werkwijze: hij maakt zijn schetsen ter plekke buiten, en werkt ze pas later in zijn atelier uit.

Of de winter van 2015 nu doorzet of niet: de verstilde, soms spookjesachtige sfeer van de schilderijen van Vorstman is een mooie afsluiter.

De expositie bij Galerie de Vis is tot en met 25 april te zien. Open op donderdag en vrijdag van 12.30 tot 17.00 uur en zaterdag vanaf 11.00 uur.