Kunst is van alle tijden. Galerie de Vis illustreert dat met het tentoonstellen van werken uit verschillende tijdsgewrichten. Het gaat om olieverven en bronzen van Hans Bayens (1924–2003) die exposeerde in vele galeries en musea in en buiten Nederland, en om olieverven van Robert Vorstman (1975), die nog aan het begin van een al veelbelovende carrière staat.
Hans Bayens’ wieg stond in België, maar hij werd geboren uit Nederlandse ouders. Hij deed eindexamen aan het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium en studeerde daarna aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen. Dankzij een beurs van Maison Descartes kon hij daarna een jaar in Parijs wonen en werken.
Als schilder werkte hij in een impressionistische stijl. Hans Bayens portretteerde onder meer de dirigent Ricardo Chailly, de politicus Willem Drees sr. en cabaretier Wim Kan. Ook ontstonden landschappen en stillevens in een expressievere stijl. Hij maakte beelden van belangrijke Nederlandse schrijvers zoals Multatuli (op het Singel in Amsterdam), Theo Thijssen (Lindengracht) en in het Oosterpark de ‘Hommage aan Nescio’.
Robert Vorstman wordt een ‘rasschilder’ genoemd. Hij hanteert een zeldzaam eerlijke en directe stijl van schilderen. Zonder omhaal toont zijn werk alledaagse taferelen en ontmoetingen in rake penseelstreken. Hij weet, met minimale middelen de kleuren en het licht zo te schikken dat het lijkt of de schilderingen tot leven komen. Zijn penseelstreek doet denken aan die van impressionisten als Isaac Israëls en Edgar Degas, maar ook aan een moderne meester als Sam Drukker – maar het beste is de schilderijen in het echt te gaan zien. Dat kan dus aan de Noorderhaven in Halingen, maar Galerie de Vis toont ook werk van de beide kunstenaars op de beurs ‘Realisme 010’, die van 13 tot en met 17 januari in Amsterdam wordt gehouden.