Nu wereldwijd grote zeilschepen koers zetten naar Harlingen voor de start van de Tall Ships Races 2014 (3 t/m 6 juli) verlegt ook Galerie de Vis de koers naar maritiem getinte kunstwerken.

Tryntsje Nauta fotografeerde jonge jongens (en een handvol meisjes) van amper twintig, die kiezen voor een leven op zee. Aan het Willem Barentsz Instituut op Terschelling bereiden ze zich, met uitzicht op zee, vier jaar lang voor op een leven als zeeman/vrouw. Nauta portretteerde hen in hun studentenkamers, in hun overgang van jeugd naar volwassenheid, een niemandsland tussen twee werelden, schijnbaar tussen wal en schip. In 2013 won Tryntsje Nauta de Gerrit Benner Prijs voor Beeldende Kunst.

Stoer en tegelijk uitermate kwetsbaar is de zeemanstorso van Adriaan Rees. Zijn porselein is regelmatig bij De Vis te zien, en blijft van adembenemende klasse.
Etsen zijn er van Krin Rinsema. Een belangrijke reeks binnen haar oeuvre wordt gevormd door werken van een meisje dat tot haar enkels in zee staat, en daarvan worden in Harlingen meerdere exemplaren getoond. Het vertederende beeld van het badende meisje, volledig in zichzelf gekeerd, is in het werk van Rinsema tot repeterend teken geworden van onschuld, verlies en het vervagen van herinneringen.

Andere exposanten zijn Harm-Jan Boven, Gineke Zikken, Leentje Linders en ‘rasschilder’ Robert Vorstman, die alle drie een warme verbondenheid laten zien met zee en havens, water en onbekende verten. Vorstman hanteert een zeldzaam directe stijl van schilderen. Hij schikt de kleuren en het licht in rake penseelstreken zo, dat de olieverven tot leven lijken te komen. De stads- en havengezichten van Gineke Zikken lijken eenvoudig, maar wie zich laat meeslepen in het kleurenspel blijft zich verbazen. En Leentje Linders ten slotte maakt virtuoze etsen over de scheepvaart. Werk van haar hangt onder meer aan boord van de haar kunstuitingen hangen ook aan boord van ms Noordam van de Holland-Amerika Lijn.