Sociaal en documentair fotograaf Gea Schenk (1970) portretteerde een reeks eeneiige tweelingen. Een keuze uit dat werk is vanaf 12 december te zien bij het Fotomuseum Den Haag en bij Galerie de Vis in Harlingen.

Tussen alle duo’s neemt de tweeling Poppo en Engel (1927) een centrale plaats in. De broers verhuisden na een leven van hard werken op de boerderij in 2009 naar een aanleunwoning. Schenk volgde ze daar twee jaar. “Ik maakte een portret van beide broers als onderdeel van mijn afstudeerproject,” vertelt Schenk. “Meteen werd ik gegrepen door deze karakters. Hun namen, hun samenzijn, hun huiskamer, de eenvoud, alsof de tijd er heeft stilgestaan. Een tegenstelling met de complexe en razende maatschappij.”

Het contact leverde een intiem beeldverhaal op over kracht en kwetsbaarheid, verbroedering en verbondenheid. De serie Poppo & Engel behaalde een eervolle vermelding bij de Selection of Dutch Photography Award 2014, en tijdschrift Noorderbreedte bundelde de serie zelfs in een fotoboek. “Het gaat om een klein alledaags verhaal over nestblijvers, zielsverwanten. De vanzelfsprekendheid, de structuur van het alledaagse. Als kijker word je in dit fotoboek meegenomen in het unieke leven van de broers.”

Jaap Biemans, art-director van Volkskrant Magazine, schreef over de foto’s: “De traagheid in de voortrazende maatschappij intrigeert nadat ik kennis gemaakt heb met Poppo en Engel. Is deze fotoserie van nu? Is dit Nederland? Fotografe Gea Schenk gooit jaartallen doorelkaar.  Ik zag de mooiste reportage van afgelopen jaar en voelde me goed.”
 
De dubbelportretten zijn vanaf 12 december bij Galerie de Vis te zien. Open op donderdag en vrijdag van 12.30 tot 17.00 uur en zaterdag vanaf 11.00 uur.