De CoBrAgroep bestaat, naast bijvoorbeeld Karel Appel en Corneille, ook uit Eugène Brands (1913-2002). Hoewel hij al snel een eigen stijl ontwikkelt, blijft ook in zijn latere werk de CoBra-invloed altijd zichtbaar. De eeuwige beweging en de onmetelijkheid van de kosmos zijn Brands’ centrale thema’s. De typische wijze van schilderen van Brands, met dunne verf als tintensluier, is uit duizenden herkenbaar. Panta Rhei: alles is beweging, verandering, overgang.

Het gezin Haanstra uit Goor telt getalenteerde kinderen. Bert Haanstra ontpopt zich tot cineast en broer Johan Haanstra (1914-1991) mag de jonge koningin Juliana portretteren – een eervolle opdracht.
Vanaf 1976 beleeft Haanstra een ware wedergeboorte vanuit Warns, in de provincie waar de roots van de familie lagen. Hier maakt hij non-figuratieve doeken in heldere kleuren, ongebonden en vrij. Met een uitgebalanceerd samenspel van vlakken in allerlei vormen en ‘schoongewaaide kleuren’ roept hij de sfeer van het Friese landschap op. Zo groeit hij uit tot een bekende en breed gewaardeerde representant van het Fries expressionisme. Anno 2013 is werk van zijn hand onder meer te zien in Museum Belvédere.

Zijn zoektocht naar eenvoud en waarheid heeft Klaas Gubbels (1934) tot een van de toonaangevende kunstenaars van ons land gemaakt. Zijn werk is onder meer te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam, het Gemeentemuseum Arnhem, Stedelijk museum Schiedam en Museum Van Bommel van Dam – maar ook al sinds jaar en dag bij Galerie de Vis in Harlingen. De laatste toont nu onder meer groot, ruimtelijk werk van hem. Klaas Gubbels heeft een afkeer van esthetiek. Hij mijdt alles wat ‘mooi’ is; schoonheid is voor hem onecht. Met zijn hoekige vormen en weerbarstige kleuren heeft hij een geheel eigen esthetisch waardesysteem opgebouwd. Het gaat daarbij niet meer om de tafel of de koffiepot, maar om poëzie, humor, agressie of saaiheid. Die verbeelding, dat gevoel, die beleving levert hem nu al decennia lof op.

De expositie bij De Vis is van 7 december tot en met 28 februari 2014 te zien. Open op donderdag en vrijdag van 12.30 tot 17.00 uur en zaterdag vanaf 11.00 uur.