De betoverende kracht van landschap is groot. Galerie de Vis wijdt een tentoonstelling aan een nieuwe beleving van landschap. Van 27 juni tot en met 17 september 2009 is in De Vis in Harlingen de expositie ‘Point of View’ te zien.

Kunstenares Birgit ten Berge (1962) zegt niet landschappen te schilderen, maar schilderijen te maken met gebruik ván landschap. De architectuur van het landschap is dan ook bepalend voor de vorming van haar schilderijen. Zo vereeuwigde ze een langgerekte kustlijn op een meterslang schilderij.

Ten Berge studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Terwijl ze in haar atelier werkte aan haar schilderijen, ontdekte ze iets fascinerends. Een aantal kleine schilderijen van haar hand hing op een rij naast elkaar. Haar oog viel op de lijn die in alle schilderijen terugkwam: de horizon. Ten Berge besloot deze natuurlijke lijn in een rastervorm te gaan gebruiken. Het samenvoegen van meerdere schilderijen werd haar nieuwe, karakteristieke methode om een visueel schouwspel te creëren, waarbij diepte, kleur, contrast en ritme verrassen.

Landschap loopt bij Galerie de Vis als rode draad door collecties. Het werk van Ten Berge sluit daarbij naadloos aan. Impressies van landschappen, fascinerende samenvoegingen van natuurgetrouwe beelden en beweging leiden tot harmonische composities. Kortom, Ten Berge brengt een nieuwe beleving van landschap, een visueel avontuur waarbij zelfs de horizon soms vervaagt. Landschap, maar dan anders. Welkom in een nieuwe werkelijkheid!