Wie landschap zegt, zegt Galerie de Vis in Harlingen. Al tientallen jaren weet de galerie telkens weer verrassende kunstenaars te vinden en aan zich te binden, die landschap en natuur als thema voor hun werk gebruiken. Helemaal in lijn met die artistieke koers opent De Vis het nieuwe jaar met houtsnedes van Vincent van Ojen (1960). Al vanaf zijn academietijd is Van Ojen in de ban van houtsnedes van stillevens en landschappen, en die geboeidheid betaalt zich uit. Dankzij zijn jarenlange ervaring en onderzoek weet Van Ojen alles uit deze specifieke druktechniek te halen.

Bij houtsnedes worden de vormen in een plaat hout weggesneden. De restvorm is bepalend voor het eindresultaat. Na het inrollen met inkt wordt de voorstelling op papier gedrukt. Voor elke kleur wordt een nieuwe plaat gebruikt, en door middel van overdruk ontstaan nieuwe, gemengde kleuren.

Al in 1992 won Vincent van Ojen de eerste prijs bij Dutch Graphic Art. Geen wonder dat zijn werken inmiddels een grote beheersing van de techniek laten zien. Schijnbaar moeiteloos componeert hij zijn werk: door abstrahering en compositie doen zijn bloemen weldadig aan. Van Ojens combinatie van vakmanschap en kunstzinnigheid is tot en met 28 maart bij Galerie de Vis in Harlingen te bewonderen.