In een reeks olieverfschilderijen heeft Gineke Zikken de huidige stand van zaken van het grootse bouwproject aan de zuidkant van Amsterdam gedocumenteerd. Aan de Zuidas wordt gebouwd aan een internationale toplocatie voor bedrijven en modern wonen. De schilderijen worden gepresenteerd door galerie De Vis op de beurs voor hedendaagse figuratie Realisme09 (14-18 januari) in de Passenger Terminal in Amsterdam.
 
Iedereen die anno 2009 over of per spoor langs de A10-Zuid rijdt, ziet de skyline van Amsterdam er in rap tempo steeds grootsteedser vormen aannemen. Ook zakenreizigers en toeristen die op Schiphol vliegen, kunnen bij helder weer de Zuidas al goed zien liggen.
Rond 2025 staat er een compleet nieuw stedelijk centrum, dat nu voor sommigen nog futuristisch en misschien zelfs ietwat hoogmoedig aandoet, maar dat dan waarschijnlijk naadloos past in de tijdgeest. Aan de Zuidas gaan de komende jaren steeds meer mensen werken en wonen op hoog niveau. Ze kijken uit over het Amsterdamse Bos aan de ene kant en mooi Oud-Zuid en het Olympisch Stadion aan de andere. Ze zullen dagelijks gebruik maken van ingenieuze vervoersoplossingen, sneller, schoner en stiller dan we nu nog gewend zijn.

Schilder Gineke Zikken (Annen, 1959) ziet vanuit de Amsterdamse Rivierenbuurt vrijwel dagelijks hoe aan de Zuidas nieuwe architectonische hoogtepunten worden bereikt. Ze kreeg van Stadsdeel Zuideramstel, waar de Zuidas onderdeel van uitmaakt, een opdracht om een schilderij te maken voor het nieuwe stadsdeelkantoor. Dit wekte haar enthousiasme dit prestigieuze project vast te leggen.
 
Het grootsteedse karakter van de Zuidas past wonderwel bij de vaak strakke composities die kenmerkend zijn voor Zikkens schilderijen. Het werk is sober, het kleurgebruik ingetogen. Door de nadruk te leggen op de vlakverdeling wordt de rauwe werkelijkheid van de bouwlocatie in een verrassend daglicht geplaatst. Evenals Breitner in zijn tijd de esthetische kant van bouwputten vorm gaf slaagt Zikken erin om deze zakelijke omgeving poëtisch weer te geven. Bovendien leveren de schilderijen een fraai tijdsbeeld op. De kranen, de halfvoltooide kantoorkolossen, de bouwketen, de A10, nu nog beeldbepalend bovengronds, maken deel uit van de geschilderde werkelijkheid.
 
Realisme09 14 - 18 januari Passenger terminal Amsterdam
www.realismeamsterdam.com

galerie De Vis Harlingen, stand 29