Tijdens zijn studie aan de AKI in Enschede besloot Gertjan Scholte-Albers het atelier te laten voor wat het was, en 'en plein air' te gaan werken. Tien jaar schildert hij inmiddels buiten in het veld, per fiets van plek naar plek trekkend. Dat buitenleven weerspiegelt zich in zijn werk. Scholte-Albers weet vast te leggen wat hij onder de blote hemel ervaart: verandering van atmosfeer, het directe licht, de weidse ruimtes. ‘Dat soort dingen maakt me blij’, zegt hij, ‘Ik probeer het plezier over wat ik in de buitenlucht voel om te zetten in bijzondere kleurharmonieën.’

Dat leidt tot opmerkelijke landschappen, in sprankelende kleurencombinaties die in werkelijkheid niet of nauwelijks voorkomen – en de kijker toch zonder meer overtuigen.
De jury van de Gerrit van Houten Prijs oordeelde in 2006: “Deze genomineerde is zonder twijfel een begaafd schilder en een uitmuntend colorist. Het is uitzonderlijk om ter plekke in de open lucht een schilderij van zo’n kleurintensiteit te maken”.

Zijn intuïtieve keuze van kleuren combineert Gertjan Scholte-Albers soms met kenmerken van het Amerikaans abstract expressionisme. De andere keer doet een werk meer denken aan het Franse, Vlaamse of Duitse expressionisme. Intrigerend is het echter altijd. De kunstenaar werkt bovendien ‘nat in nat’, wat leidt tot pasteus ogende werken. Wie zijn wondermooie landschappen wil meebeleven kan van 23 april tot en met 11 juni terecht in Galerie de Vis in Harlingen. De galerie is elke donderdag en vrijdag geopend van 12.30-17.00 uur; ’s zaterdags van 11-17.00 uur.