Wie CoBrA groep zegt, zegt Karel Appel of Corneille. Maar ook kunstenaar Eugène Brands (1913-2002) behoorde kort tot deze beweging. Een groep kunstenaars die als kind met kunst te werk wilde gaan; met veel kleuren en fantasie, zonder plan. Maar al snel bleek dat Brands zijn eigen weg moest gaan. Toch bleef deze typische CoBra eigenschap altijd bestaan in zijn werk. Galerie De Vis presenteert met trots een tentoonstelling met werk van Eugène Brands.

Brands’ typische wijze van schilderen (dunne verf als tintensluier) stond lijnrecht tegenover de trend van toen (materie schilderen). Hij liet zich inspireren door twee thema’s: de eeuwige beweging en de onmetelijkheid van de kosmos. Zijn credo: ‘Panta Rhei’, dat betekent: ‘alles is beweging, verandering, overgang’. Zijn kleurenpalet is onuitputtelijk, maar altijd in harmonie. Dreigend zwart naast heldere, transparante kleuren. Landschappen en wolkenpartijen die op het schilderij voorbij lijken te trekken zijn kenmerkend voor Brands, want de kosmos inspireerde hem enorm.

Ondanks dat het schilderen op doek te zwaar was geworden, bleef Brands bezig met zijn kunst. Hij maakte zijn gouaches op papier tot op zijn laatste dag, zijn 89e verjaardag. Galerie De Vis brengt de kleurrijke landschappen en impressies van Brands in het najaar van 2009.