Kritische kunst bij Galerie De Vis

Na de tijdsverschuivingen rond Oerol pakt de Harlinger galerie de Vis deze zomer uit met een tentoonstelling van Joke Schole. Zij prikkelt met haar werk niet alleen kunstliefhebbers, maar spoort ook aan tot gesprekken over actuele onderwerpen als decadentie en global-warming.

Na haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie maakte Joke Schole naam als textielkunstenaar en interieurdesigner bij onder andere Boussac, Cacharell en Ploegstoffen. Haar stoffen zijn ondermeer terug te vinden in het prestigieuze hotel New York in Rotterdam en voor haar werk ontving ze de eerste prijs voor de beste interieurcollectie van de Première Vision (Parijs), en de ‘Outstanding Price’ van het Komatsu Municipal Honjin Memorial Museum (Japan).

Kenmerkend voor haar werken bij De Vis zijn afneembare sieraden. Met om je nek een porseleinen ijsbeer, onderdeel van ‘Polar Man’, is de stap naar een gesprek over de opwarming van de aarde zo gezet. En wat te denken van Good Dog, een onwerkelijk beeld van een vrolijke poedel in een tas? Bij nader inzien staat dit beeld toch niet zover van de werkelijkheid. Immers, speciale tassen om honden in te vervoeren zijn gewoon te koop. Nuttig? Decadent? Wie zal het zeggen. Joke Schole geeft ons in ieder geval stof tot nadenken.