Bijkomen bij het alledaagse leven

Dit najaar heerst rust bij Galerie de Vis. Zes kunstenaars exposeren er hun werk met gestileerde momenten als leidmotief. Beelden van mensen, geborduurde waslijnen, een verlaten haven: uit het leven gegrepen in vereenvoudigde vormen vastgelegd.
 
Wie de galerie vaker bezoekt ontdekt al snel de schilderijen vol subtiele kleurvlakken van Edzard en Otto Knol, oude bekenden van de Vis. Annette van Waaijen debuteert in Harlingen, maar onbekend is ze zeker niet: haar foto’s geaccentueerd met borduurwerk leverden haar ondermeer de Aemstelle prijs 2007 van het befaamde Cobra-museum op.
 
Ook Gineke Zikken won in 2007 een prijs voor haar schilderijen. Tijdens het Schilderfestival in Noordwijk ontving ze de Rembrandt Painting Award. Haar stads- en havengezichten lijken op het eerste gezicht eenvoudig, maar wie zich mee laat slepen in het kleurenspel blijft zich verbazen.
 
In het werk van Daniëlle Luinge staat de mens centraal.  De figuren in haar schilderijen hebben rust en stilte om zich heen. Ze leven in hun eigen wereld, gaan soms zelfs op in de achtergrond. Emile van der Kruk complementeert de expositie met driedimensionale beelden. Zijn veelal groteske werk staat bol van tegenstrijdigheden, of bouwt voort op bekende werken uit de geschiedenis.