Voor iedereen die het  drukke bestaan van alledag even wil ontvluchten is de tentoonstelling ‘Silent landscapes’ een aanrader. Met rimpelloze meren, strakke horizons en onhoorbare stiltes vormt Galerie de Vis deze zomer een  welkom rustpunt voor wie tegenwicht zoekt voor de zomerse drukte.

De tentoonstelling omvat werk van drie kunstenaars bij wie de wereld om ons heen een hoofdrol speelt. De landschappen van Wim Claessen lijken uit het schemergebied tussen droom en werkelijkheid te komen. Oneindig weids en leeg strekken zij zich uit naar het onbekende, met als opvallend kenmerk het bijzondere licht- en kleurgebruik. Wat gebeurt daar toch in dat eenzame huis aan de rand van de rivier, naar welke bestemming doolt het bootje met twee kinderen erin? Niemand die het weet. Maar de poëtische schoonheid prikkelt de kijker betekenis te geven aan de matte, in dunne lagen opgebrachte grijzen, groenen, zachtoranjes, bedekte gelen en vaalblauwen.

Myra de Vries toont landschappen – weidse, verlaten, natuurlijke en stedelijke –  waarin vaak een ongrijpbare dreiging voelbaar is. ‘Niets is zeker, zelfs niet het landschap.’ zegt Myra de Vries, ‘Huizen zijn geen veilige omhulsels meer, ze worden bedreigd door hun omgeving.’ Het landschap is veel meer dan alleen wat wij zien. Landschap draagt onhoorbaar en soms ook onzichtbaar een geschiedenis in zich, routes, lengte- en breedtegraden, toekomstplannen. Die elementen geven haar landschappen extra zeggingskracht.
Myra de Vries ontving als aankomend talent in 2002 de Buning Brongers Prijs, de grootste particuliere kunstprijs van Nederland. Afgelopen winter deed ze mee aan de tentoonstelling ‘Gooise vrouwen in de kunst 1850-2010’ in Museum Hilversum.

Ook werk van Wim Buitendijk wordt geëxposeerd. Opgegroeid op de scheepswerf van zijn vader vormen schepen en water de rode draad in zijn begintijd. In zijn latere jaren speelt het schip in het water, en het water in het landschap een grotere rol. Buitendijk is in de tentoonstelling Silent Landscapes vertegenwoordigd met ingekleurde etsen, die met een paar lijnen de essentie van het landschap weergeven.