Afgelopen zondag won kunstenares Krin Rinsema met een record aantal stemmen de publieksprijs bij de verkiezing van de BAS Grafiekprijs 2015. Haar inzending betrof een prent van een meisje dat tot haar enkels in zee staat, volledig in zichzelf gekeerd. Wie het werk van Rinsema met eigen ogen wil bewonderen hoeft niet ver te reizen: momenteel presenteert de Harlinger galerie De Vis werk van de winnares.

De BAS Grafiekprijs is in het leven geroepen om de vervaardiging en ontwikkeling van ambachtelijke grafiek te stimuleren. Net als het publiek was de jury lovend over de winnende ets: 'Het werk van Krin Rinsema is heel herkenbaar en toch verrast het keer op keer. Het is een intens, poëtisch werk wat krachtig en tegelijkertijd vertederend is.'
Het is geen sinecure met de rauwe, grafische lijnen van een etsnaald gevoelvolle beelden te scheppen, maar Rinsema verstaat die kunst. Ze weet kwetsbare figuren tevoorschijn te toveren, ‘brozen en breekbaren’, die zeggingskracht hebben en compassie opwekken.
De kunstenaar is echter niet blijven hangen in de ontroerende portretten van -vooral- kinderen. Tegenwoordig speelt het landschap een steeds grotere rol in haar werk, en ook de eindeloosheid van de zee inspireert haar.  Naast haar favoriete spel met donker en licht, schaduw en tegenlicht, verovert kleur een steeds grotere plaats. Ook met materialen experimenteert ze in toenemende mate – naar verluidt zelfs met oude ziekenhuisgordijnen. Hoe het ook zij: de etsen en schilderijen van Krin Rinsema vormen een bijzonder soort poëzie van de menselijkheid.

De expositie bij Galerie de Vis is tot en met 29 mei te zien. Open op donderdag en vrijdag van 12.30 tot 17.00 uur en zaterdag vanaf 11.00 uur.