In de Amsterdam RAI vindt van 13 tot en met 17 mei weer ‘Art Amsterdam’ plaats. Kunstliefhebbers en –verzamelaars treffen daar de top van de Nederlandse galeriewereld. De de Harlinger Galerie de Vis is een van de 125 aanwezige exposanten, waarvan ruim een kwart uit het buitenland afkomstig is.

Galerie de Vis exposeert ditmaal werk van drie Friezen: Johan Haanstra, Gerrit Benner en Joris Collier.

Johan Haanstra is de man van de schoongewaaide kleuren. Zijn abstracte composities van eenvoudige vormen zoals strepen en toetsen, omlijnde vormen en heldere kleuren boeien de kijker. De snelheid en kracht die uit de schilderijen spreekt blijft verbazen. Wie zich laat leiden door het schilderij ziet dat de schijnbaar lukraak geplaatste vlakken een uitgebalanceerd samenspel van vorm- en kleurelementen vormen. In zijn schilderijen is Friesland onmiskenbaar aanwezig.

Gerrit Benner is eerst en vooral een ‘colorist’: altijd zoekend naar tegenstellingen van blauw en oranje, rood en groen, geel en paars, zoekend naar gebroken en neutrale tonen in een poging de felle uitersten met elkaar te verzoenen en een intense kleur te bereiken. Hij maakte oneindig veel kleurstudies in de hoop de ultieme diepte en kleur te bereiken, en speciaal om harmonie te vinden in sterk geprononceerde kleuren. Benner worstelde niet alleen met kleur, maar ook met waarheid. “Door zijn hele werk loopt die ene draad: het streven om de harmonie van de wereld onvertroebeld en zuiver uit te beelden. Benners werk is temidden van de chaos van zijn tijd en de onze, als een stemvork die ons de zuiverheid steeds opnieuw voor de geest stelt”, aldus kunsthistorica Elmyra van Dooren.
Joris Collier volgde een opleiding aan het Cardiff Art College in Wales en aan de Vredeman de Vries Kunstacademie te Leeuwarden. Hij maakt in zijn huidige werk gebruik van gemengde technieken. Joris Collier schildert vooral dieren. Hij weet hun wezen in olieverf feilloos te raken.