Naast kerktorens bepalen vooral boerderijen het landschap in Friesland. Voor Galerie de Vis is dat aanleiding om deze zomer de boerderij en het leven en het landschap daaromheen centraal te stellen in de tentoongestelde werken. Niet toevallig is 2013 ook het Jaar van de Boerderij. Landelijk wordt, 10 jaar na het eerste themajaar over hetzelfde onderwerp, opnieuw aandacht gevraagd voor de achteruitgang van het historische erfgoed.

De Vis besteedt al meer dan 30 jaar aandacht aan het Friese landschap en het Fries-eigene. Altijd is er werk in stock waarin de weidse luchten, de wolken en het water een hoofdrol spelen. Tijdens deze zomer wordt er een steeds wisselende keuze geëxposeerd uit het werk van Sietske Bosma, Joris Collier, Jeroen Allart, Barbara Broekman, Gerrit Benner, Harry Gerritz, Emile van der Kruk, Eugène Brands, Cozijn van Leeuwen, Erica Scheper en anderen.

De tentoonstelling omvat overigens niet alleen boerderijen van bijvoorbeeld Jentsje Popma en Gerrit Benner, maar ook vogels zoals de Merel van Jeroen Allart, die met zijn prachtige gefluit de dag beëindigt, een vogelmeisje in hout van Peter Bastiaanssen en werken met bloemen van Anke Roder, Arjan van Arendonk en Peter Keizer. Van Joris Collier en Emile van der Kruk zijn er boerderijdieren in hout.

De onvergetelijke Friese gedeputeerde Anita Andriesen stelde al: ‘Onze boerderijen zijn de kathedralen van het Friese platteland’. Met de zomertentoonstelling geeft Galerie de Vis zowel de boerderijen als het Friese landschap de aandacht die ze verdienen.