De Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie is hét festival voor wie van fotografie houdt. Het evenement vindt afwisselend in Groningen en in Friesland plaats. Galerie de Vis haakt met een satelliettentoonstelling aan bij de editie van dit jaar, die Museum Belvédère als hoofdlocatie heeft.

De Vis toont fotografisch werk van Merit de Jong (Amsterdam, 1964). Zij werd volgens eigen zeggen ‘geboren met een potlood in mijn hand’. Toch treedt ze pas enkele jaren echt met haar werk naar buiten. In haar fotografie is haar diepgaande passie voor natuur, spiritualiteit en het ongerijmde voelbaar. Mythen en mystiek lopen als een rode draad door haar leven, net als mens en dier, en natuur en cultuur. Dat weerspiegelt zich in de werken die Galerie de Vis exposeert.

Het werk van De Jong sluit naadloos aan bij het thema van Noorderlicht, ‘Terra Cognita’. Centraal daarin staat de relatie tussen mens en natuur. Hoe ervaren wij de natuur en wat is de waarde ervan? Terra Cognita toont natuur ver weg en dichtbij, als droom en als werkelijkheid - de natuur in onze genen en gedachten.

Minstens zo belangrijk voor haar vorming als De Jongs opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waren de jaren waarin zij een nomadisch bestaan leidde. Wat ze in haar rugzak stopte aan muziek en culturen, gastvrije ontmoetingen en intense spiritualiteit, ligt ten grondslag aan de fotocollages die Merit de Jong nu bij Galerie de Vis toont.

De satelliettentoonstelling bij De Vis loopt van 1 september tot en met 6 oktober 2012. De galerie is open op donderdag en vrijdag van 12.30-17.00 uur en op zaterdag van 11.00-17.00 uur.