Vanaf 10 januari toont Galerie de Vis in Harlingen werk van Krin Rinsema. Even om het geheugen op te frissen: zij won meerdere prijzen voor haar grafiek en haar kwetsbare ‘Badende meisje’ raakte bij veel mensen een snaar. De reeks etsen van een meisje dat tot haar enkels in zee staat, volledig in zichzelf gekeerd, is voor Rinsema een verbeelding van onschuld, verlies en het vervagen van herinneringen.

Het is geen sinecure met de rauwe, grafische lijnen van een etsnaald gevoelvolle beelden te scheppen, maar Rinsema verstaat die kunst. Ze weet kwetsbare figuren tevoorschijn te toveren, ‘brozen en breekbaren’, die zeggingskracht hebben en compassie opwekken.
De kunstenaar is echter niet blijven hangen in de ontroerende portretten van -vooral- kinderen. Tegenwoordig speelt het landschap een steeds grotere rol in haar werk, en ook de eindeloosheid van de zee inspireert haar.  Naast haar favoriete spel met donker en licht, schaduw en tegenlicht, verovert kleur een steeds grotere plaats. Ook met materialen experimenteert ze in toenemende mate – naar verluidt zelfs met oude ziekenhuisgordijnen. Hoe het ook zij: de etsen en schilderijen van Krin Rinsema vormen een bijzonder soort poëzie van de menselijkheid.

De expositie bij Galerie de Vis is tot en met 25 april te zien. Open op donderdag en vrijdag van 12.30 tot 17.00 uur en zaterdag vanaf 11.00 uur.