Omsloten door monumentale panden ligt middenin Harlingen een prachtige binnentuin, onderdeel van museum het Hannemahuis. Onbetwiste blikvanger hier is de eeuwenoude rode beuk, maar in de zomermaanden zorgt Galerie de Vis toch voor concurrentie door rond de boom een beeldentuin in te richten. Ook dit jaar zijn er in de tuin uiteenlopende kunstobjecten te zien van vijf kunstenaars.

De naam Marco Goldenbeld laat misschien niet direct een belletje rinkelen in de Friese havenstad, maar toch staat er al tientallen jaren een kunstwerk van hem in Harlingen. Op de Waddenpromenade zijn zilverkleurige scheepsvormen te zien, die zich op de kades van Vlieland en Terschelling herhalen. De weg naar een nieuw beeld is voor Goldenbeld een zoektocht naar vorm en naar ruimtelijkheid. In 30 jaar beeldhouwerschap bouwde hij gaandeweg een herkenbaar oeuvre op, waarin de driehoek als onuitputtelijke bron van eenvoud en spanning een centrale rol speelt.

Hans Jouta voelt zich sterk verbonden met de natuur en dat uit zich in zijn werk. Hij creëert bijvoorbeeld prachtige weergaven van dieren in beweging, hoofdzakelijk van brons. Jouta beheerst de kunst van brons gieten, maar ook het boetseren van brons. Door het materiaal te buigen, snijden, kloppen, smelten, lassen en verhitten ontstaan unieke beelden met een geheel eigen karakter.

Galeriehoudster Geke Westenberg presenteert in de historische binnentuin ook objecten van drie andere kunstenaars. Ilse Oelbers maakt onder andere houten sierornamenten voor klassieke schepen. Werk van de gelauwerde Gerard Brouwer is te vinden in collecties van instellingen,  musea, bedrijven, uitleencentra en particulieren in binnen- en buitenland. Zijn rake beelden en beeldengroepen stralen rust, genegenheid en toegankelijkheid uit en verraden een scherp oog voor het leven van alledag. Iris Le Rütte ten slotte is bekend vanwege haar werk in de openbare ruimte, dat voorbijgangers vaak op het verkeerde been zet en ze daarom nog eens laat omkijken: ‘Zag ik dat nou echt?’ Afgelopen jaar nog had ze een solotentoonstelling in museum Beelden aan Zee in Scheveningen.

De expositie in de fraaie ambiance van de binnentuin van het Hannemahuis loopt tot en met zondag 18 september.