Annette van Waaijen is fotograaf en werkt voornamelijk figuratief. Vaak werkt ze in een gemengde techniek waarbij foto’s op linnen worden afgedrukt en bewerkt met textiel en borduurzijde. Door het gebruik van deze techniek ontstaat er vanuit het platte vlak een werk met fysieke structuur en diepte – een zowel figuurlijke als fysieke gelaagdheid. Het borduurwerk voegt toe, smelt samen met de onderliggende afbeelding en geeft nieuwe betekenis. De onderwerpen liggen altijd dicht bij de kunstenaar en vooral licht speelt een belangrijke rol in het werk.

Zo legt ze bijvoorbeeld vrouwelijke naakten op de gevoelige plaat vast om ze vervolgens, afgedrukt op canvas, met naald en draad gracieus te hullen in elegante lingerie. Niet voor boven elke huiskamerbank geschikt wellicht, maar Van Waaijen werkt ook met andere thema’s zoals gebouwen. Boven de hoofden van passanten in smalle straten wappert aan waslijnen tussen de huizen fijngeborduurd textiel. Haar unieke foto’s leverden haar in 2007 de Aemstelle prijs van het befaamde Cobra-museum op.

‘Borduurwerk heeft in de loop der eeuwen verschillende toepassingen gekend’, licht Annette van Waaijen toe. ‘In eerste instantie diende het alleen ter versiering. Later groeide het uit tot een ambacht, een kunst, vergelijkbaar met het kunnen bespelen van een muziekinstrument. En uiteindelijk werd het benut om belangrijke gebeurtenissen vast te leggen. Denk aan het tapijt van Bayeux: een borduurwerk van 70 meter lang. Ik heb geprobeerd een vorm te vinden waarin borduurkunst wordt verenigd met de tijd van nu en Eureka, ik denk dat ik die heb gevonden!’

Werk van Van Waaijen is van 10 september tot en met 22 oktober te zien bij Galerie de Vis in Harlingen. De galerie is elke donderdag en vrijdag geopend van 12.30-17.00 uur; ’s zaterdags van 11-17.00 uur.